Canonical URL Nedir? Nasıl Kullanılır?
Back

Canonical URL Nedir?

canonical url nedir

Canonical URL uzun zamandır kullanılmakta olan bir URL biçimidir. Kopya veya yinelenen içeriklerin önüne geçmek için kullanılmaktadır. Site de birden fazla aynı içerik varsa rel=”canonical” etiketi kullanarak kopya sayfa sorununu ortadan kaldırabilirsiniz. Genellikle aynı içerik farklı URL gibi durumlarda canonical etiketi kullanılmaktadır.

Canonical URL Nedir?

Web siteleri büyüdükçe, web sayfalarındaki içeriklerin tekrarlanması ve hatta neredeyse birebir kopyaların oluşmasını önlemek pek de kolay değildir. Buna bağlı olarak web siteleri “Duplicate Content” sorunuyla karşı karşıya kalabilir. Web sitenizde birkaç benzer sayfanız varsa ve tüm sayfalar için belirli bir anahtar kelimeyle sıralama alıyorsanız, arama motoru botları trafiği hangi URL’ye göndermesi gerektiği konusunda karışıklık yaşayabilir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için yapılması gereken, tercih edilen URL’yi Google’a bildirmek ve ilgili anahtar kelimelerden gelen trafiği bu URL’ye yönlendirmesini sağlamaktadır. Bu aşamada Canonical URL etiketi, işlevsel bir çözüm olarak devreye girer.

Arama motorunun aynı içeriğe iki farklı link yapısıyla ulaştığı durumlarda Rel Canonical etiketi kullanılarak arama motoru botlarının hangi linki baz alacağı belirtilebilir. Standart bir URL’nin web sayfasının kaynağında aranarak görülmesi mümkündür. Standart URL tercih edilen URL anlamına gelmekte olup Rel Canonical etiketi sadece arama motoru botlarının gördüğü bir öğe olma özelliğine sahiptir. Kullanıcıların bundan etkilenmesi söz konusu değildir.

Web sitelerinin karmaşık linklerden oluşmasını önlemek için Canonical URL ayarlamalarının yapılması önemlidir. Aksi takdirde, bir web sitesinde bulunan bir içerik için birden çok link varsa ve bunlardan biri belirlenmezse, arama motoru bu durumu kopya içerik olarak algılar. Bu kapsamda, canonical URL’nin internetteki adres çakışmalarını önlemek için sunucu boyutunda yapılan bir işlem olarak tanımlanması mümkündür. Birden fazla linkin aynı noktaya erişim sağlaması arama motoru tarafından hata olarak tespit edildiğinden, Canonical URL ayarlamasının yapılması son derece önemlidir.

boostedcraft.com

www.boostedcraft.com

boostedcraft.com/index.php

Yukarıda belirtilen URL’ler temelde birbirinden farklıdır, fakat hepsi aynı yere gitmektedir. Kullanıcılar açısından bir sorun olmasa da arama motoru botları tarafından büyük bir sorun olarak görülmektedir. Bu durumda sitemizde bulunan bağlantılar arasında en iyisini seçmek en akıllıca tercih olacaktır.

Canonical URL Neden Kullanılır?

Web sitelerinde tekrarlanan içerik sorununun önlenmesi için kullanılabilecek en pratik yöntemlerden biri canonical URL’dir. Birden fazla bağlantınızda benzer içerikler bulunuyorsa  canonical URL kullanarak bunlardan birini ana içerik olarak belirlemeniz mümkündür. Bu sayede, kopya içerik nedeniyle arama motorlarının web sitenizi cezalandırmasını önleyebilirsiniz. Aynı zamanda canonical tag ile gösterdiğiniz ana içeriğin bulunduğu sayfanın değerinin de artmasını sağlayabilirsiniz.

WordPress altyapısı sunan bir web siteniz varsa, canonical tag kullanmanız gerekmez. Çünkü bu isteğinizi Yoast eklentisi otomatik olarak uygulayacaktır. Eklentiyi indirdikten sonra ana içerik olarak tespit ettiğiniz sayfada canonical URL oluşturmanız mümkün olur. URL adreslerinde yer alan tek bir karakter farkı dahi arama motoru botları tarafından farklı sayfa olarak görüldüğünden, aşağıda sıralanan durumlarda canonical URL kullanmanız gerekir:

  • Web sayfalarının farklı adlarla belirtilen çeşitlerinin bulunması
  • Web sayfalarının “www” olan ve “www”olmayan çeşitlerinin bulunması
  • Aynı içerik sayfasının, URL adresinin sonunda ” / ” ve ” / ” olmayan halleriyle kullanılması
  • HTTP ve HTTPS içerikli benzer URL’ler kullanılması
  • Web sitesi genelinde arama parametreleri için parametreli URL’ler kullanılması
  • Web sitesindeki aynı içeriğin mobil arayüzden farklı URL’den ya da subdomain’den görüntülendiği varyasyonların kullanılması
  • Aynı sayfa içeriklerine değişik etiket ya da kategoriler aracılığıyla ulaşılması
  • Bir web sayfası için AMP’li ve AMP olmayan varyasyonlar kullanılması
  • URL’nin default sürümlerinde benzer içeriklerin sunulması
  • Benzer içeriklerin hem küçük hem büyük harflerle sunulması

Domainler arasında duplicate content sorunları bunların dışındaki durumlarda da ortaya çıkabilir. İçeriğinizi paylaşmanız gereken durumlarda, içerikte kendinden referansı olan bir canonical URL kullanma ihtiyacı doğar. Bu sayede domainler arasında bu etikete sahip standart sürümü belirlemeniz mümkündür. Bu tür bir kullanım içeriğin arama motorlarında görünmesini engellememekle birlikte orijinal olan sayfanın önüne geçme riskini ortadan kaldırabilir.

Canonical URL Nasıl Kullanılır?

Birden fazla bağlantıda aynı içeriklerin olması hâlinde tek bir bağlantıyı ana adres olarak belirlemeniz mümkündür. Bunun için yapmanız gereken ise canonical etiketi kullanmaktır. Web sitenizde böyle bir sorun olup olmadığını öğrenmek için linklerinizi kontrol etmeniz fayda sağlayabilir.

Söz konusu kontrolü yapmak için Canonical URL Location Checker aracı sunan siteleri kullanabilirsiniz. Daha sonra ise tespit ettiğiniz linkleri canonical URL ile tek bir linke bağlamak için rel=”canonical” etiketini web sitenize uygulayabilirsiniz. Meta etiketi ekleyerek de bu sorunu çözebilirsiniz. Uzun kodlara ya da farklı ayarlamalara gerek olmadan yalnızca bu etiketi ayarlamanız yeterli olur. Tek bir link olarak ayarlamak istediğiniz adresin önüne bu kodu ekleyerek istediğiniz ayarlamayı yapabilirsiniz.

canonical url nasıl kullanılır

<head>

<link rel="canonical" href="https://boostedcraft.com/seo-blog/canonical-url-nedir" />

</head>

Bunun dışında eğer wordpress altyapısı kullanıyorsanız, herhangi bir kod kullanmanıza gerek yoktur. Yoast eklentisi aracılığı ile Canonical etiketini ilgili sayfalarınıza ekleyebilirsiniz. SEO ayarları sekmesinden sayfalarınıza Canonical etiketini kolaylıkla ekleyebilirsiniz.

Canonical URL Hangi Durumlarda Kullanılır?

  • Bir sayfanın AMP ve AMP olmayan sürümleri için kullanılmaktadır.
  • Sitenin www ile başlayan veya başlamayan linkleri bulunuyorsa
  • http ve https bağlantıları bulunuyorsa kullanılmalıdır.
  • Sitede aynı içerik farklı bağlantı varsa kullanılmalıdır.
  • Sitenizin mobil versiyonunda farklı url bulunuyorsa veya subdomain kullanıyorsanız.

Canonical URL Kullanmanın Temel Kuralları

Canonical URL kullanmak son derece kolay olmakla birlikte dikkat edilmesi gereken bazı temel kriterler vardır.

Mutlak URL Kuralı

Canonical link kullanımı sırasında seçilen bağlantı öğesinin dolaylı yollar içermemesine ve sade şekilde kullanılmasına özen gösterilmelidir. Bu konuda söz konusu doğru ve yanlış yöntem aşağıda yer almaktadır:

Yanlış

<link rel="canonical" href="/ornek-sayfa" />


Doğru

<link rel="canonical" href="https://orneksite.com/ornek-sayfa" />

Her Daim Küçük Harf Kuralı

Arama motorları küçük ve büyük harfli URL’leri farklı URL’ler olarak değerlendirir. Bu nedenle canonical tag kullanırken küçük harf içeren URL’ler tercih edilmelidir. Yapılması gereken sunucudaki küçük harfli URL’leri tespit etmek ve o sayfalara etiket vermektir.

Domain Sürümü Kuralı

Web siteniz için SSL sertifikası aldıysanız, ancak sitenizde hala SSL içermeyen URL’ler bulunuyorsa arama motoru botları denetleme esnasında karışıklık yaşayabilir. Web sitenizde SSL varsa canonical tag kullanırken URL’nin şu şekilde olmasına özen gösterilmelidir:

<link rel=”canonical” href=”https://orneksite.com/ornek-sayfa/” />

canonical url nasıl kullanılır

Kendinden Referanslı Canonical URL Kuralı

Canonical etiketi kullanımı sırasında arama motorları,zorunlu olmamasına karşın, kendinden referanslı olanların kullanımını önerir. Bunun için, hangi sayfanın dizine eklenmesini istiyorsanız, URL dizine eklenirken kendinden referanslı canonical URL kullanmanız gerekir.

Robots.txt Kullanımı Kuralı

Arama motoru botları tarafından taranmasını istemediğiniz URL adresleri için de robot.txt kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, canonical URL kullanacaksanız, belirlediğiniz sayfaların robot.txt dosyası tarafından engellenmediğinden emin olmalısınız. Aksi durumda ise öne çıkarmak istediğiniz sayfayı görünüme açmanız mümkün olmaz.

Hreflang ve Canonical URL Kullanmama Kuralı

Hreflang etiketi web sayfalarının coğrafi lokasyonunu ve dilini belirlemek için kullanılır. Hreflang etiketi kullanılırken, aynı dil için yoksa dahi aynı dilde standart bir sayfa ya da yedek dil belirlemek ve onun için canonical URL kullanmak gerekir.

Birden Fazla Canonical URL Kullanmama Kuralı

Öne çıkarmak için belirlediğiniz web sayfası için yalnızca bir adet canonical URL kullanmanız mümkündür. Birden fazla saydanız için canonical etiket tanımlamanız hâlinde arama motoru botları denetleme sırasında sayfalardan hiçbirini dikkate almayacaktır.

Canonical URL’yi <body> Etiketi İçinde Kullanmama Kuralı

Belirlenen sayfa için canonical URL kullanmak istendiği durumlarda rel=canonical tag, <head> etiketlerinin olduğu yerde bulunmalıdır. Etiket sayfanın <body> alanına eklendiği durumlarda arama motoru botları tarafından yok sayılacaktır.

Yaygın Canonical URL Hataları

Canonical URL son derece karmaşık bir konu olup düzgün bir şekilde kurgulanması ve kurgulanması önemlidir. Canonical kullanımı sırasında yapılan en yaygın hatalar şu şekilde sıralanabilir:

Canonical URL’yi robota.txt ile engellemek

Arama motoru botlarının taraması istenmeyen URL adresleri robots.txt üzerinden engellenebilir. Bununla birlikte canonical URL olarak belirlenmiş sayfaların engellenmemesi gerekir.

Canonical URL’yi “noindex” olarak ayarlamak

Google çoğu zaman “noindex” etiketi üzerindeki standart etikete öncelik verir. Bununla birlikte bu kullanım biçimi tavsiye edilmez. Bir URL adresinin standartlaştırılması için 301 yönlendirmesi kullanılabilir.

Canonical URL İçin 4xx Durum Kodu Ayarlamak

Canonical URL olarak belirlenen bir sayfanın 404 durum kodunun ayarlanması, “noindex” etiketini kullanmakla aynı etkiyi sağlar. Arama motoru botları bu durumda sayfanın standartlık etkisini göremeyecek ve aktaramayacaktır.

Sayfalama Sistemi Olan Tüm Sayfaları Kök Sayfaya Yönlendirmek

Sayfalama sistemi olan sayfaların derideki ilk sayfaya standartlaştırılmaması gerekir. Bunun yerine, sayfalandırılmış tüm sayfalarda kendinden referanslı kuralların kullanılması gerekir. Canonical etiketine ek olarak sayfalama sistemi bulunan sitelerin next / pres komutlarını da kullanması gerekir.

Hreflang ile Canonical URL Kullanmamak

Hreflang etiketleri, bir web sayfadının dilini ve coğrafi hedeflemesini belirtme amacıyla kullanılır. Hreflang etiketinin kullanımı sırasında, canonical ayrı dil için yoksa aynı dilde standart bir sayfanın ya da mümkün olan en iyi yedek dilin belirtilmesi gerekir.

Birden Fazla Rel=Canonical Etiketine Sahip Olmak

Mevcut bir sayfa için birden fazla canonical URL etiketi tanımlanmamalıdır. Böyle bir tanımlama yapılması durumunda Google hiçbirini dikkate almaz.

Rel= Canonical Etiketini <body> İçerisinde Konumlandırmak

Rel=Canonical etiketinin asıl bulunması gereken yer <head> etiketlerinin arası olup sayfanın <body> kısmına eklenen etiketin yok sayılması söz konusu olabilir.

Tercih Edilen URL’yi ya da Alan Adını Ayarlamanın Diğer Yolları

İçerikleriniz için bir canonical URL belirlemek istemeniz hâlinde bunu yapmak için tercih edebileceğiniz pek çok farklı yöntem vardır. Bu seçenekleri şu şekilde sıralayabiliriz:

      • Google Search Console’s tercih edilen alan adının belirlenmesi
      • rel=”canonical” link elementi kullanılarak tercih edilen URL’nin belirlenmesi
      • Aynı içerik için tercih edilen URL’lerin site haritasında gösterilmesi
      • Canonical olmayan URL’ler için 301 yönlendirmelerinin kullanılması
      • Dinamik parametreleri kullanma yönteminin belirlenmesi
      • HTTP başlık kısmında bir canonical link belirlenmesi
      • Canonical linkler için HTTP yerine HTTPS tercih edilmesi

Canonical URL Arama Motorları İçin Neden Önemlidir?

Arama motorlarına ve kullanıcılara tercih edilen sayfanın ne olduğunu aktarmak canonical etiketi kullanımı sayesinde mümkündür. Diğer bir yöntem ise bir sayfanın tüm varyasyonlarını canonical URL’ye yönlendirmektir. Tüm arama motorları canonical etiket kullanımını desteklediği için bu etiket çözüm üretme amacıyla kullanılabilir.

Kopya içeriklerle canonical etiketleri genellikle birlikte tartışılan konular olma özelliğine sahiptir. Çoğu zaman gündemde www ile www olmayan URL’lerin canonicalleştirilmesi bulunur. Ayrıca canonicalleştirme yapılması gereken farklı sayfalar olup olmadığı da gündeme gelebilir.

Böyle bir soruya net bir yanıt vermek söz konusu olmasa da, arama motorları URL’lerin sonunda bulunan “/” işareti de dahil olmak üzere birçok noktada çeşitli türlerde canonicalleştirme işlemi yapabilir. Küçük büyük harf farklılıkları ve oturum kimlikleri gibi değerler de bu canonicalleştirmeye dahildir.

Herhangi bir web sitesi tasarımı içerisinde birbirine benzeyen farklı URL’lere sahip 20 – 25 aynı sayfa olması mümkündür. Burada üretilebilecek çözüm son durak olarak kullanılabilecek tek bir URL belirlenmesi olacaktır. Bu etiketi kullanmak ya da tüm sayfaları en otoriter sayfaya yönlendirmek ise bunu yapmak için tercih edilebilecek en etkili yöntem olarak kabul edilir.

Canonical etiketinin kullanımı son derece kolaydır. Yapılması gereken yalnızca doğru URL’yi içeren canonical etiketini kopya içeriklerin bulunduğu URL’lerin <head> kodunun içerisinde kullanmaktır.

Canonical terimi “ilgili” ya da “alakalı anlamına gelmekte olup bir canonical URL’nin gözükmesini istediğini en basit ve en önemli versiyon olduğu unutulmamalıdır. Aynı zamanda canonical etiketlerinin Google’a göre linklerin gelişmesi ve içerikler için sıralama sinyallerinin iyileşmesi amacıyla da kullanılabilir.

Canonical URL Kullanımı Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

      • Bir sayfada Canonical etiketi kullanıldıysa, bir daha kullanılmamalıdır.
      • Canonical URL’i noindex olarak ayarlamayın. Google botlarının sayfanızı taramasına izin verin. Veya ilgili sayfayı 301 olarak yönlendirin.
      • Canonical etiket ile belirlenen URL’lerin robots.txt dosyası tarafından engellenmemesi gerekmektedir.
      • Canonical URL için 4xx durum kodları kullanılmamalıdır.
      • Canonica etiketi sayfanızın head bölümüne eklenmeniz gerekir. Bunun dışında eklenecek her yer yok sayolacaktır.
      • Bir bağlantıyı Canonical olarak tanımladıysanız, url kaldırma aracı kullanmamalısınız.

Ayrıca Google tarafından oluşturulan Canonical dokümanlarına göz gezdirebilirsiniz:

https://developers.google.com/search/docs/crawling-indexing/canonicalization?hl=tr

https://developers.google.com/search/docs/crawling-indexing/consolidate-duplicate-urls?hl=tr

Canonical URL Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Canonical URL, bir internet sitesinde aynı içeriğe sahip ancak farklı URL’leri olan sayfalar için kullanılan HTML etikettir. Bu tarz sayfalarda canonical etiketi kullanmak, site genelinde oluşacak kopya sorunun önüne geçecektir. Bunun dışında aynı içeriğe sahip sayfalar indexlenmeyecek ve google’a doğru sayfanın hangisi olduğunu söyleyeceksiniz.

Canonical URL aynı veya benzer içeriğe sahip sayfaların farklı URL ile çalıştırılması durumunda kullanılır. Bunlara örnek olarak: mobil ve masaüstü sürümü olan siteler, farklı parametrelerle oluşturulan sayfalar ve benzer içeriğe sahip sayfalarda kullanılması önerilir.

Canonical, temelde arama motoru botlarının doğru sayfayı bulabilmesi ve kullanıcıların onu görmesini sağlaması için geliştirilen bir meta etikettir. Sitelerde canonical dolayısıyla tek URL kullanmak, hem kullanıcı deneyimini arttıracak (birden fazla aynı sayfa görmeyecek) hemde tarama bütçenizi olduğundan fazla harcamayacaktır.

Canonical URL, SEO çalışmalarının temel bileşenlerinden birisidir. İlgili meta etiket, arama motoru botlarının doğru sayfayı indexlemesini ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Buda SEO sürecinize oldukça iyi bir şekilde katkı sağlar.

Çağrı Şahin
Çağrı Şahin
Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde eğitimlerimi tamamlayarak mezun oldum. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) alanındaki çalışmalarıma 2018 yılında “JR.” olarak başladım. Zaman içerisinde SEO Specialist, SR. SEO Specialist, SEO Team Lead, SEO Executive ve nihayetinde COO (Chief Operations Officer) unvanlarını kazandım. Bu süreçte web tasarımı, sosyal medya reklamcılığı ve yönetimi, SEO, Google Ads, medya satın alma ve itibar yönetiminin de aralarında bulunduğu son derece geniş bir yelpazede dijital pazarlama deneyimi kazandım. Kariyerime başladığım günden bu yana 200’den fazla proje üzerinde çalıştım. Her proje özelinde geliştirdiğim dijital pazarlama stratejileri ve SEO odaklı çalışmalar ile her projeye katkı sağlayarak başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı oldum.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Size en iyi deneyimi sunmak için, Web sitemizde çerezleri kullanıyoruz.

Gönder
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?