SEO Uyumlu Makale Nedir, Nasıl Yazılır? | Boosted Craft
Back

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

seo uyumlu makale nedir

İnternet kullanımının giderek yaygınlaştığı, tüketicilerin her tür bilgi, ürün ve hizmete erişmek için arama motorlarını tercih ettiği günümüzde; markalar ve firmalar ürün ve hizmetlerini hedef kitlelerine web sitesi aracılığıyla ulaştırıyor. Bu aşamada yalnızca bir web sitesine sahip olmak yeterli gelmiyor ve mutlaka kaliteli içeriklere ihtiyaç duyuluyor. Kaliteli içerik ise özgün, ilgi çekici ve SEO uyumlu olarak tanımlanabiliyor. “SEO uyumlu makale nedir, nasıl yazılır?” gibi soruların yanıtlarına geçmeden önce yanıtlamamız gereken soru ise SEO’nun ne olduğudur.

SEO (Search Engine Optimization) yani arama motoru optimizasyonu, internet kullanıcıların hedef anahtar kelimeleri kullanarak arama motorlarında yaptıkları aramalar sonucunda web sitesinin ilk sayfada ve ilk sıralarda listelenmesini sağlamak için uygulanan teknik ve stratejiler bütünüdür. SEO web sitesinin arama motorlarında üst sıralarda çıkmasını, buna bağlı olarak daha geniş kitlelere ulaşmasını ve organik trafiğini artırmasını sağlamaktır.

Belirli anahtar kelimelerin kullanıldığı, özgün, faydalı, bilgi içeren ve yaratıcı web sitesi içerikleri ise SEO uyumlu makale olarak adlandırılır. SEO uyumlu makale yazmak, herhangi bir web sitesinin arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasını sağlayan en etkili yöntemlerden biridir. SEO uyumlu makale yazmak aynı zamanada web sitesine daha fazla ziyaretçi çekmek, marka bilinirliğini artırmak, güvenilir bir imaj oluşturmak ve gelir elde etmek gibi faydaları da beraberinde getirir.

SEO Uyumlu Makale Nedir?

Arama motorlarının üst sıralarını hedefleme amacıyla SEO kriterlerine uygun olarak hazırlanan içerikler, SEO uyumlu içerik ya da SEO uyumlu makale olarak adlandırılır. SEO son derece önemli ve bir o kadar da kapsamlı bir süreçtir. Pek çok kişinin düşündüğünün aksine SEO, anahtar kelime yığınları olarak değerlendirilmemelidir. 

Buna bağlı olarak SEO uyumlu makale yazmak; kaliteli, özgün, değerli ve kullanıcı dostu içerikler oluşturmak anlamına gelir. Bu özelliklere sahip içerikler arama motoru botlar tarafından çok daha rahat bir şekilde bulunur, analiz edilir ve indekslenir. Bunun sonucunda, arama motorlarının kullanıcılar tarafından kullanılan arama terimlerini içerikleriniz ve görsel materyalleriniz ile daha rahat ilişkilendirir, web sitenizi SERP sonuçlarının daha üst sıralarına taşır.

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

İnternet kullanıcıları açısından en önemli konulardan biri, ihtiyaçları olan herhangi bir bilgiye net bir şekilde ulaşabilmektir. İnternet kullanıcıları arama motorları yaptıkları aramalar sonucunda genellikle eksik bilgilerin yer aldığı içeriklere yönlendirilir. Bunun en önemli nedeni, içerik yazarlarının arama motoru sonuçlarının üst sıralarında yer almak için anahtar kelimelere çok fazla yer vermeleri, bu arada kullanıcı deneyiminin ne kadar önemli olduğunu göz ardı etmeleridir. Semantik bir anlatımdan uzak içerikler hazırlandığı ve paylaşıldığı durumlarda, kullanıcıların web sitesinde kalma süresi azalır ve uzun vadede olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir.

  • SEO uyumlu makale başta olmak üzere yazılan tüm içerikler dil ve imla kurallarına uygun olmalıdır. Emin olmadığınız ya da bilmediğiniz kelimeleri TDK’dan kontrol ederek içeriğinizin dil ve imza kurallarına uygunluğunu sağlayabilirsiniz.
  • SEO uyumlu makale ilgi çekici bir girişle başlamalı, bilgi veren bir gelişme bölümüyle devam etmelidir. Sonuç bölümünde ise CTA (call-to-action / eylem çağrısı) metinler kullanılmalıdır. Bu sayede kullanıcıların web sitesi içeriklerine ya da ekstra bilgilere ulaşması sağlanabilir.
  • SEO uyumlu makale kopyala – yapıştır yapılmamalı, özgün cümlelerle hazırlanmalıdır. Herhangi bir web sitesinden ya da kaynaktan alıntı yapıldığı durumlar ise mutlak belirtilmelidir. Yazılan konuyla ilgili araştırmalar yapmak, güvenilir bilgiler paylaşmak ve diğer web sitesi içeriklerinde yer almayan bilgilere yer vermek özgün, kaliteli ve değerli içerikler oluşturmak anlamına gelir.
  • SEO uyumlu makale yazmadan önce, kullanıcıların hangi anahtar kelimeleri kullanacak içeriğe ulaşması istendiği planlanmalı, diğer bir deyişle anahtar kelime stratejisi belirlenmelidir. Anahtar kelime stratejisini doğru bir şekilde oluşturmak için Google’ın ücretsiz anahtar kelime planlayıcısı, Wordtracker, MOZ, keywordtool.io ya da diğer alternatif araçları kullanmak fayda sağlayabilir.
  • SEO uyumlu makale hedef anahtar kelimelerin sürekli tekrarlandığı bir makale değildir. Anahtar kelimelerin alternatiflerini kullanmak, kullanıcıların ilgili ya da eş anlamlı kelimeleri kullanarak yaptığı benzer aramalar sonucunda da içeriğe ulaşmasını sağlayabilir. SEO uyumlu makalelerde anahtar kelime oranı %0.5 ila %2.5 arasında olabilir. Bu orana ilişkin farklı görüşlerler karşılaşmak elbette mümkündür. Ancak çeşitli SEO eklentileri gereğinden fazla anahtar kelime kullanımını tespit ettiğinde uyarıda bulunur. Aslında dikkat edilmesi gereken ne çok az ne çok fazla anahtar kelime kullanmaktır. Kullanılan anahtar kelime içeriğin akışını bozmamalı, zorlama cümlelere neden olmamalı ve içeriği doğallıktan uzaklaştırmamalıdır.
  • SEO uyumlu içerik başlığı anahtar kelimeyle başlamalı, en az üç en çok 6 kelimeden, boşluklar dahil ortalama 50 ila 70 karakterden oluşmalıdır. Bu kriterleri sağlamasının yanı sıra okuyucuların ilgisini çekecek bir başlık kullanmaya özen gösterilmelidir.
  • SEO uyumlu makalelerin genellikle 300 ila 500 kelime aralığında olması önerilir. Diğer yandan Google arama motoru uzun yazıları da önceliklendirdiğinden, 1000 ila 2000 kelimelik içerikler de yazılabilir.
  • SEO uyumlu makalelerde ideal paragraf uzunluğu ortalama 40 ila 50 kelime olarak kabul edilse de, 150 kelimeyi aşmamak önemlidir. Satır uzunluğunun da ortalama 12 kelimeyi aşmamasına özen gösterilmelidir. Bu sayede okuyucuların dikkatini toplayabilmesini ve SEO uyumluluğunu sağlamak mümkün olabilir.
  • SEO uyumlu makalelerde paragrafların arasına bilgilendirici ve eğlenceli görseller yerleştirilebilir. Yüksek çözünürlüklü, kaliteli ve sıradışı görseller ile içerikler zenginleştirilebilir.
  • Website ziyaretçileri genellikle içerikleri tarayarak okur. F tipi okuyucu olarak adlandırılan bu okuyucuların dikkatini çekmek için içeriklerdeki önemli kısımlar bold, italik ya da renkli yapılmalıdır.
  • SEO uyumlu makalenizde yer alan kalıcı bağlantılarda anahtar kelimeler bulunmalı ve en çok 50 ila 60 karakter aralığında olmalıdır. URL yapısı akılda kalıcı, net ve kısa olmalıdır.
  • İçerik başlığıyla SEO başlığının farklı olması söz konusu olabilir. SEO başlığını ilgi çekici, net ve kısa hâle getirmek Google arama sonuçlarında temiz bir görüntü oluşturmayı sağlayabilir. CTA metin ya da soru cümleleri aracılığıyla kullanıcıları web sitesine çekebilmek için okuyucuların arama yaparken hangi kelimeleri kullanacağı düşünülmelidir.
  • Meta açıklama, arama sonuçlarında içeriklerle ilgili hap bilgi verir. Bu nedenle son derece önemli olan meta açıklama en az 120, en çok 156 karakter olmalıdır. Meta açıklama hazırlanırken anahtar kelime kullanmaya ve mümkünse anahtar kelimenin açıklamanın başında yer almasına özen gösterilmelidir.
  • SEO uyumlu makale içinde kullanılan H1, H2, H3, H4, H5 ve H6 etiket başlıkları anahtar kelime içermelidir. Ayrıca başlıklar hiyerarşik yapıda kullanılmalıdır.
  • İçeriğe görseller ekledikten sonra alt etiketler düzenlenmeli ve anahtar kelimelerle ilişkilendirilmelidir.
  • SEO uyumlu makalelerde iç linkleme yapılarak okuma oranı artırılmalıdır. Dış linkler kullanmak, içeriği ele alınan konuya ilişkin ekstra bilgilerle zenginleştirmeyi sağlar. Bu süreçte backlink satın almak yerine doğal yollarda edinmeye çalışmak önemlidir.
  • İçeriklerde kısa ve akıcı cümleler kullanmak okumayı kolaylaştırır. Ayrıca paragraflar doğru bir şekilde oluşturulmalıdır. Yani tek cümlelik paragraflardan kaçınmalı, paragrafta en az 4 ila 5 cümleye yer verilmelidir. Amaca hizmet etmediği durumlarda akıcı bir metni sürekli paragraflarla bölmemek önemlidir.
  • SEO uyumlu makalelerde kişisel hitaplar ve yasaklı kelimeler kullanılmamalıdır. Özellikle diyet ve sağlık gibi konularda makale hazırlandığı durumlarda, spesifik ilaç ve tartışmalı tedavi isimlerinden uzak durulmalıdır. Bu tip terimlerin kullanıldığı sayfaların Google Ads reklamlarında sorunlar yaşaması söz konusu olabilir. Google reklamları kabul etmeyebileceği gibi sınırlı gösterim ile reklama çıkması da mümkündür.

E-E-A-T Algoritması

E-E-A-T yani deneyim, uzmanlık, yetkinlik ve güvenilirlik anlamına gelen ve Google tarafından geliştirilen bir değerlendirme sistemidir. Bu sistem arama sonuçlarında kullanıcılara doğru ve faydalı bilgileri içeren sayfaları göstermek amacıyla geliştirmiştir. Örnek vermek gerekirse sağlığı için arama gerçekleştiren bir kullanıcıyı yanlış yönlendiren bir içerik, ilgili kullanıcının hatalı tedavi almasını sağlayabilir. Google bu tarz sorunların önüne geçmek için, içerikleri bulunduğu sektörde deneyim, uzmanlık ve yetkinlik kazanan kişiler tarafından yazılmasını önermektedir. SEO uyumlu içerik oluşturmak için, yazdığınız her konuda detaylı bilgiye sahip olmalı ve kullanıcıya istediği bilgiyi doğru bir şekilde aktarmalısınız.

Rakip Analizi

Arama sonuçlarında rakiplerinizin önüne geçebilmek için, rakiplerinizden daha kaliteli içerikler üretmeniz gerekmektedir. Arama sonuçlarında bulunan ilk 5 veya 10 sıradaki rakiplerin içeriklerini kontrol ederek, hepsinin ortak noktasını kendi içeriğinizde birleştirebilir ve +1 bilgi vererek, onların üstüne çıkabilirsiniz.

Anahtar Kelime Analizi

Yazacağınız SEO uyumlu makalenin kullanıcılar tarafından ziyaret edilmesi için doğru anahtar kelime seçimi yapılması gerekir. Yazacağınız makalenin potansiyelini ve rekabetini anahtar kelime analizi ile öğrenebilirsiniz.

Sürekli olarak kendini güncelleyen arama motorları artık kullanıcının isteklerine göre yazılmayan içerikleri sıralamalardan düşürmektedir. Bu sebeple anahtar kelime analizi ile SEO uyumlu makale sayesinde sitenizin arama sonuçlarında üst sıralarda olmasını sağlayabilirsiniz.

anahtar kelime planlayıcı makale

Google Keyword Planner

SEO uyumlu içerikler oluşturmak için kullanılması gereken ilk araçlardan birisi Google Adwords Keyword Planner (Anahar kelime planlayıcı). Bu araç sayesinde anahtar kelimelerinizin aranma hacmini ve rekabet durumunu rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

  • İlk olarak Google Adwords hesabınıza giriş yapın. Eğer Adwords hesabınız yoksa Gmail aracılığı ile hızlıca kayıt olabilirsiniz.
  • Giriş yaptıktan sonra sağ üst köşede bulunan Araçlar Ve Ayarlar sekmesinden “Anahtar Kelime Planlayıcı” butonuna tıklayın.
  • Yeni anahtar kelimeler keşfedin seçeneği sizlere anahtar kelimeniz ile ilgili aratılan kelimeleri ve türevlerini göstermektedir.
  • Aranma hacmi ve tahminleri alın seçeneği ise anahtar kelimelerin aranma hacmini göstermektedir. Eğer harici bir kelime planlayıcı kullanıyorsanız, bu bölüm sayesinde Google aranma hacimlerini öğrenebilirsiniz.
keyword tool makale

Keyword Tool

Google ve diğer arama motorlarında aratılan anahtar kelimeleri ve türevlerini Keyword Tool aracı sayesinde bulabilirsiniz. Araç arama motorlarında aratılan kelimeleri, kelimeye yakın eş anlamlısını ve aranma hacmi olan anahtar kelimeleri kullanıcılara sunmaktadır.

  • Keyword Tool aracının diğer anahtar kelime araçlarına göre daha kolay bir kullanımı vardır.
  • Sırasıyla arama motoru olarak Google ve dil ve bölge içinde Türkçeyi seçmeniz gerekiyor. Tabii seçenekleri kendinize göre değiştirebilirsiniz.
  • Ardından anahtar kelimenizi ilgili bölüme koyup arama butonuna basın.
  • Burada çıkan anahtar kelimelerin aranma hacimlerini öğrenmek için Google Adwords aracını kullanabilirsiniz.

Manuel Analiz

manuel analiz

Araçların sizlere verdiği kelimelerden memnun değilseniz, bu işlemi manuel olarak yapabilirsiniz. Odaklanacağınız anahtar kelimeyi Google arama bölümüne yazarak öneri alabilirsiniz. Anahtar kelimenizin tamamını yazmadan 10 adet anahtar kelime bulabilirsiniz.

seo uyumlu analiz

Ayrıca arama sonuç sayfasında ilgili aramalar bölümünde diğer kullanıcılar tarafından yapılan aramaları görebilirsiniz.

Meta Başlık Seçimi

Başlıklarının amacı arama motorlarına ve kullanıcılara makalenin hangi konuda yazdığını söylemesi veya özetlemesidir.Meta başlık, açıklamayla birlikte arama sonuçlarında kullanıcıların sitenizle iletişime geçtiği ilk bölümdür. Burada kullanıcının dikkatini çekebilecek başlıklar oluşturmak, sizi rakiplerinizin önüne geçirebilmektedir. Arama motorlarının ve kullanıcıların makalenin içeriğini kavrayabilmesi için başlık seçimi çok önemlidir.

  • Odaklandığınız anahtar kelimeye, yazı başlığında yer vermelisiniz.
  • Başlıklarda en fazla 60 karakter kullanmalısınız. 60 karakterin üzerinde olan kelimeler aranma sonuçlarında “…” olarak gözükecektir.
  • Başlıklarınızda kullanıcıların ve arama motorlarının odağını çekebilecek başlıkları kullanmaya gayret göstermelisiniz..
  • Anahtar kelime ile doldurulmamalıdır.

Alt Başlık Kullanımı

Arama motorlarının yazılan makalenin içeriğini daha iyi anlaması için doğru hiyerarşik başlık kullanımı önem arz etmektedir. Kullandığınız anahtar kelimenin türevlerini veya makale ile iliği başlıkları içeriğinizde H2, H3 veya H4 etiketlerde kullanabilirsiniz.

Meta Açıklama

Meta açıklama (meta description) arama sonuçlarında hedef kitlenizle etkileşime geçmenizi sağlayan bir araçtır. Google günümüzde kullanıcılara daha iyi sonuçlar göstermek için, çoğu sorguda meta açıklamalara yer vermemektedir. Ancak doğru bir şekilde oluşturulan, kullanıcının dikkatini çekebilecek her açıklama rakiplerinize göre sizi öne geçirecektir.

Dikkat edilmesi gerekilen detaylar:

  • Meta açıklaması en fazla 160 karakter içermelidir.
  • Kullanıcıların dikkatini çekebilecek yazılar türetilmelidir.
  • Anahtar kelime ile doldurulmamalıdır.
seo uyumlu makalenin faydaları

Multimedya Kullanımı

SEO uyumlu makalelerde mutlaka multimedya (resim, video, gif) öğeleri kullanılmalıdır. Bu öğeler kullanılırken sayfa hızının düşmemesine dikkat edilmelidir. Multimedyaların sayfa yapınızdan taşmayacak şekilde kullanılması gerekmektedir.

Multimedya kullanarak, kullanıcıların sitenizde daha fazla süre geçirmesine neden olabilirsiniz. Bu şekilde sitenizin hemen çıkma oranını düşürebilirsiniz. Multimedya kullanılan içeriklerde süre geçirme oranı diğer içeriklerinize göre daha fazla olacaktır. Ayrıca içerikle alakalı multimedya kullanımı, kullanıcıya daha fazla bilgi ve detay vereceğinden içeriğinizin sıralamasına dolaylı yoldan etki edecektir.

Dikkat edilmesi gerekilen detaylar:

  • Kullanılan resimler optimize edilmeli, sayfa hızına etki etmemelidir.
  • Resimlerde alt başlık, tanım ve başlık kısımları boş bırakılmamalıdır.
  • Resimleri siteye yüklenmeden önce isimlendirme yapılmalıdır.
  • Türkçe karakter ve boşluk bırakılmamalıdır.
  • Alakalı görseller kullanılmalıdır.
  • İçerikle alakalı videolara yer verilmeli.

Anahtar Kelime Oranı

Anahtar kelime oranı, Google veya diğer arama motorları tarafından belirlenen bir kriter değildir. Bir içerikte %2-3 oranın anahtar kelime kullanmak, o içeriğin doğal yapısını bozacak ve kullanıcıya fayda sağlamayacaktır. Burada odaklanılması gereken nokta, kullanıcı bir içeriği okuduğunda “istediği bilgiyi alabiliyor mu?” olmalıdır. Her içeriğinizde bu oranlara dikkat ederek, makale oluşturursanız ilgili makalede anlatım bozuklukları olacak, buda sıralamalarınıza negatif yönde etki edecektir.

URL Kullanımı

URL Kullanımı

URL yapısı google’a göre olabildiğince kısa ve içerikle ilgili olmalıdır. Arama motorları belirli bir sayfanın sorguyla alaka düzeyini URL’ler ile ölçümlemektedir. Bu sebeple URL yapınızda mutlaka anahtar kelimenize yer vermelisiniz.

Google ve kullanıcılar içeriklerin ne ile alakalı olduğunu sitenizin URL setleri ve meta değerleri sayesinde anlamaktadır. Oldukça uzun oluşturulan URL’ler kullanıcılar tarafından akılda kalmayacak ve tekrar gelmelerini engelleyecektir.

Dikkat edilmesi gerekilen detaylar:

  • Anahtar kelimeniz URL yapınızda geçmelidir.
  • 5 kelime ve üzeri URL yapıları fazla kullanılmamalıdır.
  • Desteklenmeyen karakterler tercih edilmemelidir.
  • URL yapınızda anahtar kelimeniz dışında sayılar veya kelimeler yer almamalıdır.

İçerik Uzunluğu

İçerik uzunluğu hakkında herkesin ortalama bir fikri vardır. Bu konu tartışmaya açık olduğundan herkes kendi denemelerine göre yorum yapmaktadır. Genel olarak içerik uzunluğu her sektöre, her konuya ve her anahtar kelimeye göre değişmektedir. İçerik uzunluğu hakkında kesin bir sayı bulunmamaktadır. İlk sayfadaki rakiplerinize bakarak onların içerik uzunluğunu inceleyerek bir çıkarım ortaya koyabilirsiniz.

Google, yaptığı son güncellemelerle birlikte içerik uzunluğunun veya kısalığının arama sıralamalarına etki etmediğini daha çok içeriğin sağladığı faydaya odaklandığını göstermektedir. Kullanıcılar aradıkları anahtar kelimelerle ilgili doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmak isterler. Bazı sektörlerde doğru bilgi normal bir makaleden kat kat uzun olurken diğer sektörlerde bu durum oldukça kısa olabilir.

Diğer Önemli Noktalar

  1. Bilgi birikiminiz olduğu konularda içerik üretmeye çalışın.
  2. İçerikleri kullanıcılara göre yazın, arama motorlarına göre içerik üretmeyin.
  3. Anahtar kelimeler ile makalenizi doldurmayın.
  4. 3 saniye ve altında açılan bir sayfa tasarlayın.
  5. Sitenizin SEO kriterlerine uygun olarak tasarlandığından emin olun.

SEO Uyumlu Makalenin Faydaları Nelerdir?

  • SEO uyumlu makaleler, web sitelerinin ilgili anahtar kelimeler için arama motoru sıralamalarını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Çünkü hedef anahtar kelimeler kullanılarak hazırlanır. 
  • Web sitesinin arama motoru sıralamalarının yükselmesi, aynı zamanda web sitesine daha fazla organik trafik çekilmesi anlamına gelir.
  • SEO uyumlu makaleler kullanıcı deneyimi temel alınarak yazılır. Bu sayede, web sitesi ziyaretçilerine değerli bilgiler sağlar. Sonuç itibarıyla, web sitesindeki genel kullanıcı deneyiminin optimize edilmesine katkıda bulunur. 
  • Web sitesinde bilgilendirici, kaliteli, özgün ve değerli içeriklerin paylaşılması markanın sektöründe bir otorite olarak kabul edilmesini sağlayabilir. Bu durum, aynı zamanda internet kullanıcılarının markaya olan güveninin artmasına da yardımcı olabilir. Genel olarak değerlendirildiğinde, SEO uyumlu makale yazmanın web sitelerinin arama motoru performansını ve kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yardımcı olacak etkili bir yöntem olduğu açıkça ifade edilebilir.
Diğer rehber yazılarımıza göz atın:
Çağrı Şahin
Çağrı Şahin
Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde eğitimlerimi tamamlayarak mezun oldum. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) alanındaki çalışmalarıma 2018 yılında “JR.” olarak başladım. Zaman içerisinde SEO Specialist, SR. SEO Specialist, SEO Team Lead, SEO Executive ve nihayetinde COO (Chief Operations Officer) unvanlarını kazandım. Bu süreçte web tasarımı, sosyal medya reklamcılığı ve yönetimi, SEO, Google Ads, medya satın alma ve itibar yönetiminin de aralarında bulunduğu son derece geniş bir yelpazede dijital pazarlama deneyimi kazandım. Kariyerime başladığım günden bu yana 200’den fazla proje üzerinde çalıştım. Her proje özelinde geliştirdiğim dijital pazarlama stratejileri ve SEO odaklı çalışmalar ile her projeye katkı sağlayarak başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı oldum.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Size en iyi deneyimi sunmak için, Web sitemizde çerezleri kullanıyoruz.

Gönder
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?