Site İçi SEO Nasıl Yapılır? | On Page SEO Rehberi Boosted Craft
Back

Site İçi SEO

Site İçi SEO Nedir?

On Page SEO (Site İçi SEO), internet sitenizi arama motorlarının verdiği sıralama kriterlerine göre yapılan çalışmalardır. Sitelerin arama sonuçlarında daha iyi performansalar sergilemesi için yapılması gereken bir çalışmadır. Sitenize gelen kullanıcıların, sitenizde istediğini bulabilmesi ve kolayca gezebilmesi için yapılan işlemleri ifade eder.

Site içi SEO’nun amacı sitelerin kullanıcı odaklı bir hale gelmesini sağlamaktır. Sayfaların hem yazılımsal hem de içerik anlamında optimize edilerek kullanıcı odaklı hale getirilmesine genel olarak Site İçi SEO (On Page SEO) denmektedir.

Site İçi SEO, sitenizin daha kaliteli olmasını ve bu sayede arama motorları gözünde güvenilir site haline gelmenizi sağlar. On page seo, çalışmaları sonrasında siteniz hem kullanıcılar hem de arama motoru botları için inanılmaz kaliteli bir hale gelecektir. Buda sitenizin arama sonuçlarında ki sıralamalarına ve aylık trafiğine direkt olarak etki edecektir.

Site İçi SEO Nasıl Yapılır?

Sitenizi, google’ın verdiği sıralama kriterlerine göre yapılandırarak, organik trafiğinizi yükseltmeniz mümkün. Site içi SEO kriterlerini doğru bir şekilde yerine getirmeniz durumunda sıralamalarınız ve trafiğiniz  yükselecektir. Bu yazımızda sizlere Site içi SEO’nun nasıl yapıldığını anlatmaya çalıştık.

SEO Uyumlu URL

URL yapısı, Google botlarının içeriğinizi anlama ve okuma konusunda bir kriter haline gelmiştir. Google botları sayfanızı tararken içeriğinizi anlamak için öncelikli olarak URL yapınıza bakmaktadır. Bu sebeple sitenizin URL yapısında odaklandığınız anahtar kelimeye yer vermeli ve olabildiğinde kısa tutmalısınız.

Bir link ne kadar kısa ve anahtar kelime içerirse o kadar kaliteli olmaktadır. Linklerin kısa olması bazı durumlarda kullanıcıların içeriğe girmesini teşvik edebilmektedir.

Örnek:

siteadi.com/anahtar-kelime/

verdiğimiz örnekte ki gibi bir URL yapısı sayfanızın seo uyumlu olmasına olanak sağlayacaktır. Hem kullanıcıların hem de arama motorlarının istediği bir url yapısı oluşturarak, sıralamalarınızı belli bir ölçüde arttırabilirsiniz.

H (Heading) Etiketi Kullanımı

H etiketi kullanımı SEO çalışmalarında site içi SEO kriterlerinde önemli bir yere sahiptir. Google botlarının içerik hakkında bilgi alabilmesi için h etiketleri özet niteliğindedir. Kullanıcılar gözünden bakarsak, özellikle uzun içeriklerde h etiketleri önemli bir rol oynuyor.

Örnek:
“<h1>SEO Rendesi</h1>”
H1 etiketi her sayfada bir kez kullanılmaktadır. Çünkü Google botları ve kullanıcılar H1 başlıklarını içeriklerin konusu olarak görür. Bu sebeple her sayfada 1 adet kullanılması önerilir. Kullanılan başlıkların benzersiz bir şekilde kullanılmasını ve kopya olmamasını öneririz.

Bunun dışında alt başlık olarak kullanılan, h başlıklarının kaç adet olduğunun Google tarafından bir önemi yoktur. Google h başlıklarının kullanılmasını söylemiştir fakat ne kadar kullanılacağı hakkında bir bilgi vermemiştir. 5000 kelimelik bir içeriğin 2 adet alt başlığı olması saçma olacaktır. Bu yüzden Heading etiket kullanımı içerik uzunluğuna göre değişkenlik gösterebilmektedir.

site hızı

Site Hızı

Site hızı, kullanıcı deneyimi ve Google açısında çok önemli bir kriterdir. Kullanıcılar istedikleri bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmak isterler. Sitenizin yavaş açılması, kullanıcıları rakip sitelere yönlendirecektir. Çünkü kullanıcılar 3 saniye üzerinde açılan siteler yerine daha hızlı siteleri tercih etmektedir.

Kullanıcıların rakip siteleri tercih etmesini engellemek adına sitenizin hızını arttırmanızı önerebiliriz. Site hızı, her ne kadar bir sıralama kriteri olarak alınmasa da kullanıcıların sitenizde beklemeden çıkıp, rakip sitelere geçiş yapması, dolaylı yoldan sıralamalarınıza etki eder.

Multimedya Kullanımı

Multimedya(resim, video, gif vb.) kullanımı, sitenize gelen kullanıcıların etkileşimini arttırmanıza ve sitede kalma sürelerine etki etmektedir. Özellikle içeriklerle ilgili resimlerin veya videoların kullanılması kullanıcıların ilgisini çekecek ve sitede kalmasını sağlayacaktır. Kullanıcıların sitenizde kalması için mutlaka içeriklerinizle ilgili multimedya kullanmalısınız.

Başlık Ve Açıklama (title & description) Düzenlemesi

Başlık ve açıklama sitenizin arama sonuçlarında kullanıcılarla iletişime geçtiği alanlardandır. Sayfa başlığı ve açıklama, kullanıcıların arama sonuçlarında içeriğinizle alakalı görebildiği bölümdür. Başlık ve açıklamalarınızda mutlaka hedeflediğiniz anahtar kelime yer almalıdır.

Kullanıcılar başlık ve açıklama sayesinde içeriğinizin ne ile ilgili olduğunu ve ne anlattığını anlamaktadır. Bu sebeple oluşturacağınız her başlık ve açıklama trafiğinize etki edecektir. Hedef kitlenizin ilgisini çekebilecek başlık ve açıklamalar oluşturarak, sıralamalarınızı ve trafiğinizi arttırabilirsiniz.

Meta açıklamalarınızda kendini tekrar eden açıklamalardan ve makalenizde bulunan bir bölümü koymaktan mutlaka uzak durun.

responsive tasarım kullanımı

Responsive Tasarım Kullanımı

Google 2015 yılında yayımladığı mobilegeddon algoritması ile mobil dostu olmayan siteleri arama sonuçlarından kaldırmaktadır. Mobil cihaz kullanımının artması ve mobil trafiğin azımsanmayacak kadar fazla olmasından dolayı geliştirilen bir algoritmadır.

Responsive tasarım, bütün cihazlara uyum sağlaması ile bilinmektedir. Günümüzde bu kadar yaygın olarak kullanılmasını Google algoritmasına bağlayabilirsiniz. Kullanıcıların, sitenizde mobil cihazlar üzerinden içerikleri okuyabilmesi ve gezinebilmesi için responsive tasarım kullanmanızı önerebiliriz.

Site İçi Linkleme

Site içi linkleme, kullanıcıların sitenizde daha fazla gezmesini ve bu sayede daha fazla süre geçirmesini sağlamaktadır. Site içi linkleme yaparak hedef kitlenizin sitenizde daha fazla gezinmesini sağlayabilirsiniz bu mümkün! Ancak site içi linkleme içeriklerinizle alakalı olan bir diğer içerikler için kullanılmalıdır. İçeriğinizle alakasız sayfalarınıza link vermek, hedef kitlenizin sitenizde geçirdiği zamana etki edecektir.

LSI (Latent Semantic Indexing) Kullanımı

LSI hedeflediğiniz anahtar kelimeyle ilişkili kelimelerin içeriğinizde geçmesidir. Odaklandığınız anahtar kelimeyle alakalı aranma hacmi olan kelimeleri sayfanızda geçirmeniz gerekiyor. LSI, belirlediğiniz bir anahtar kelime ile ilgili diğer kelimeleri geçirmeniz ve kaliteli içerikler oluşturmanızı istiyor.

LSI’ın amacı kullanıcılara onların arattığı sorgulara göre içerik hazırlamanızdır. İçeriklerinizde anahtar kelimenizle ilgili diğer sorguları geçirmeniz ve anlatmanız, içeriğinizin kalitesini arttırır. LSI kullanımını, içeriklerinizi anahtar kelime ile doldurmalıyız, gibi anlamayın. LSI tamamen içeriğinizin kalitesini arttırmak ve kullanıcılara arattıkları şeylerle daha iyi bilgi vermek amacıyla türemiştir. Çok fazla anahtar kelime kullanmanız sıralamalarınıza negatif etki edecektir.

Görsel Optimizasyonu

Görsel kullanımı, içerik anlatımında çok önemli bir unsurdur. Özellikle içerikle alakalı resim kullanmak, sitede kalma süresini arttırmaktadır. Resimlerinizi sitenize yüklemeden önce isimlendirin, anahtar kelimelerini geçirmeye çalışın. Alakasız isimler ve Türkçe karakterlerle sitenize yüklemekten kaçının.

Kaliteli görüntüler yüklemeye çalışın ancak yüklediğiniz resimler site hızınıza etki edecek kadar büyük boyutlarda olmamalı. Bunların dışında sitenize yüklediğiniz görselleri site yapınıza uygun bir şekilde boyutlandırın. Ve son olarak altyazı, resim başlığı ve alternatif metin bölümlerini mutlaka içeriğinizle alakalı girin. Görselleri bu şekilde kullanmanız kullanıcı deneyimi ve Google botları açısından olumlu olarak karşılanacaktır.

kırık link kontrolu

Kırık Link Kontrolü

Kırık linkler, sitede bulunan ancak bazı nedenlerden ötürü çalışmayan bağlantı türleridir. Genel tabiriyle bir linke tıklandığında hata veriyorsa bu bir kırık linktir ve mutlaka düzenlenmesi gerekir. Kırık linkler kullanıcıların ve arama motoru botlarının gözünde hatalı sayfalar olarak görünmektedir. Site içerisinde bulunan hatalı bağlantıların artması kullanıcı deneyimi ve arama motoru açısından sitenizi olumsuz yönde etkileyecektir. Sitenizde bulunan kırık linkleri Screaming Frog SEO Spider aracı ile tespit ederek ilgili sayfalara yönlendirebilirsiniz. Bunun dışında 404 veya 410 durum kodları ile sildiğiniz bağlantıları arama motorlarına bildirebilirsiniz.

Canonical Kontrolü

Canonical etiketi, internet sitelerde bulunan kopya içerikler için geliştirilmiş bir terimdir. Sitede aynı içerik farklı bağlantılarda sergileniyorsa bu bir kopya içerik sorunudur. Bu durum arama motorlarını özellikle Google tarafından kötü sonuçlar doğuracaktır. Günümüzde bu durumun önüne geçmek için Canonical etiketi kullanılmaya başlanmıştır. Canonical etiketi arama motoru botlarına hangi sayfanın baz alınacağını söylemektedir. Kopya içeriklerin önüne geçmek için Canonical etiketini sitenizde uygulayabilirsiniz.

Örnek:

içerik

İçerik

Site İçi SEO çalışmalarında en önemli kriterlerden biriside kaliteli ve özgün içerikler üretmektir. Bildiğiniz üzere Google tamamen kullanıcıya dayalı bir algoritma üzerinde durmaktadır. Bu sebeple yazdığınız ve yazacağınız her içerik direkt olarak sitenizin trafiğine etki etmektedir.

Kullanıcılar istedikleri bilgiye ulaşamadıkları durumda hızlı bir şekilde rakip siteye yönelmektedirler. Buda sitenizin sıralamasına ciddi anlamda zarar vermektedir. Kullanıcıların aradığı sorguya tam anlamıyla cevap vererek hem sitenizde zaman geçirmesini hem de rakip sitelere yönelmemesini sağlayabilirsiniz.

Bunun dışında içeriklerinizin 1000 kelime veya 5000 kelime uzunluğunda olmasına asla gerek yoktur. Kullanıcılara istedikleri bilgiyi 100 kelime ile verebiliyorsanız 100 kelime ile içeriğinizi yazmalısınız Daha uzun içerikler üretmenin sıralamanıza asla faydası yoktur, sadece kaliteli içerikler üretmek sıralamanıza ve trafiğine etki etmektedir.
Diğer rehber yazılarımıza göz atın:

Diğer rehber yazılarımıza göz atın:

Site İçi SEO Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Site içi SEO, bir internet sitesinin kendi içerisinde uyguladığı teknik çalışmalara denir. İlgili çalışmalar, sitelerin daha iyi taranabilmesini ve kullanıcı deneyimini etkileyecek işlemleri içerir. Bu tarz düzenlemeler, doğru bir şekilde yapıldığı takdirde organik sıralamalarınız artabilir.

SEO, Search engine optimization kelimelerinin kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı arama motoru optimizasyonu olabilir bilinir. SEO, internet sitenizin arama motoru sonuçlarında daha iyi sıralamalar almanızı sağlar.

Site içi SEO çalışması, internet sitenizin arama motoru botları tarafından daha iyi anlaşılır bir hale gelmesini sağlar. Bu tarz çalışmalar, sitenizin arama sonuçlarında daha iyi sıralama almasını sağlamaktadır.

Çağrı Şahin
Çağrı Şahin
Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde eğitimlerimi tamamlayarak mezun oldum. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) alanındaki çalışmalarıma 2018 yılında “JR.” olarak başladım. Zaman içerisinde SEO Specialist, SR. SEO Specialist, SEO Team Lead, SEO Executive ve nihayetinde COO (Chief Operations Officer) unvanlarını kazandım. Bu süreçte web tasarımı, sosyal medya reklamcılığı ve yönetimi, SEO, Google Ads, medya satın alma ve itibar yönetiminin de aralarında bulunduğu son derece geniş bir yelpazede dijital pazarlama deneyimi kazandım. Kariyerime başladığım günden bu yana 200’den fazla proje üzerinde çalıştım. Her proje özelinde geliştirdiğim dijital pazarlama stratejileri ve SEO odaklı çalışmalar ile her projeye katkı sağlayarak başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı oldum.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Size en iyi deneyimi sunmak için, Web sitemizde çerezleri kullanıyoruz.

Gönder
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?