Sitemap (Site Haritası) Nedir? Nasıl Oluşturulur? | Boosted Craft
Back

Sitemap (Site Haritası) Nedir?

Herhangi bir web sitesinin tüm sayfasının listelerini içeren XML dosyası, Sitemap olarak adlandırılır. Sitemap arama motorlarına, web sitesi içeriğinin nasıl yapılandırıldığı ve hangi sayfaların var olduğu hakkında bilgi verir. Bu sayede arama motorları web sitesini daha iyi tarayabilir ve dizine daha iyi ekleyebilirler. Sitemap aynı zamanda web sitesinde yer alan sayfalar arasındaki bağlantıların gösterilmesi görevini de üstlenir. Arama motorları böylece web sitesinin içeriğini daha hızlı ve doğru bir şekilde tarar, indeksler. 

Özetlemek gerekirse sitemap, web sitesinin arama motorlarının botları tarafından daha iyi taranmasını ve dizine alınmasını sağlama noktasında önemli bir role sahiptir. Sitemap arama motoru botlarına web sitesinin içeriği hakkında bilgi verdiği gibi web sitesindeki tüm sayfaların listesini sunar. Böylece arama motorları sitemap’i kullanır ve web sitesindeki içeriği en efektif şekilde tarar. Buna bağlı olarak web sitesinin arama motoru sonuçlarında daha yüksek bir sıralama alması sağlanabilir.

Sitemap Ne İşe Yarar?

Sitemap en temel şekliyle, web sitesinin arama motorları tarafından daha iyi bir şekilde taranmasını ve dizine alınmasını sağlama amacıyla kullanılan bir araç olarak tanımlanabilir. Web sitesindeki tüm sayfaların bir listesini içeren sitemap; arama motorlarına web sitesi içeriğinin nasıl yapılandırıldığını, içerisinde hangi sayfalar bulunduğunu ve web sitesindeki sayfalar arasındaki bağlantıları göstermenin en kolay ve etkili yolu haline gelir. 

Sitemap aynı zamanda web sitesindeki içerik güncellemelerinin arama motorlarına bildirilmesi amacıyla da kullanılabilir. Bu sayede sitemap; web sitelerinin arama motorları tarafından daha iyi taranması, dizine daha kolay alınması, arama sonuçlarında yüksek sıralamalar elde edilmesi ve web sitesindeki içerik güncellemelerinin arama motorlarına bildirilmesi aşamasında önemli bir araç haline gelir.

Site Haritası Kullanmanın Avantajları

Site haritası kullanımının web sitelerine sağladığı faydalardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Web sitelerinin arama sonuçlarında gözükmesini sağlar. 
  • Arama motorlarının, web sitelerinde güncellenen sayfaları daha hızlı taramasını ve arama sonuçlarında görüntülenmesini sağlar.
  • Search Console’a eklenen sitemap sayesinde bağlantıların durumu takip edilebilir. Bunun yanı sıra bağlantıların ne zaman tarandığı, hangi hataları verdiği ve neden indekslenmediği görülebilir.
  • Tarama bütçesi (Crawl budget) sitemap sayesinde daha iyi kullanılabilir.
  • Sitemap; arama motoru botlarına web sitesi içeriklerinin yapısını, web sitesinde hangi sayfaların yer aldığını ve sayfalar arasındaki bağlantıları göstermeye yarar. Böylece arama motorları, web sitelerinin içeriğini çok daha hızlı ve doğru bir şekilde tarayarak dizine alabilir.
  • Sitemap sayesinde web sitelerinin ilgili anahtar kelime sorgulamaları sonucu daha yüksek sıralarda listelenmesi sağlanabilir.
  • Web sitelerindeki içerik güncellemelerinin arama motorlarına bildirilmesi için sitemap kullanılabilir.
  • Sitemap sayesinde ziyaretçiler web sitesindeki içerikleri çok daha kolay bir şekilde bulabilirler.
  • Sitemap web sitesi içeriklerinin nasıl yapılandırıldığını göstermesinin yanı sıra arama motorlarına ve ziyaretçilere web sitesinde nerede neyin bulunduğu hakkında bilgi verir.
  • Arama motorlarına web sitelerindeki sayfaların önemini belirtmek için sitemap kullanılabilir. Sitemap kullanılarak önemli sayfalar için yüksek bir frekans belirtilebilmesi mümkün olabilir.

Sitemap Türleri Nedir?

Sitemap, içerisinde pek çok farklı alana ayrılan bir dosya olma özelliğine sahiptir. Bu sayede her bir internet sitesinin kategorisine ve kullanımına göre sitemap oluşturulması mümkündür. Google tarafından belirlenen site haritası türleri; video sitemap, resim sitemap ve haber sitemap olarak sıralanabilir. Bu kapsamda Google arama motorunun web sitelerinde yer alan videoları, resimleri ve diğer içerikleri tarayabilmesi için söz konusu site haritası türleri kullanılabilir.

Sitemap türlerini yapısına göre iki farklı türe ayırmak mümkündür:

  • XML Sitemap: Arama motorları için oluşturulmuş bir sitemap türü olan XML sitemap, XML formatındadır. Arama motorlarına web sitesindeki sayfaların listesini, web sitesinde hangi sayfaların bulunduğunu ve web sitesindeki sayfalar arasındaki bağlantıları gösterme özelliğine sahiptir.
  • HTML Sitemap: Web sitesi ziyaretçileri için oluşturulan HTML sitemap, HTML formatındadır. HTML sitemap web sitesi ziyaretçilerine, sitedeki içeriklerin yerini gösterir. Bu sayede web sitesindeki ziyaretçilerin içeriği kolayca bulmasına yardımcı olur.

Her iki tür sitemap de son derece önemli olup sıklıkla kullanılırlar. XML sitemap, arama motorlarına web sitesi içeriklerinin yapısını ve bağlantılarını göstererek; arama motorlarının web sitesini daha iyi taramasını ve arama motoru sonuçlarında daha yüksek sıralamalar elde edilmesini sağlar. HTML sitemap ise web sitesi ziyaretçilerinin, web sitesindeki içerikleri daha kolay bir şekilde bulmasına yardımcı olur.

Site Haritası Oluştururken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Sitemap oluşturma ve kullanma işlemlerini etkileyen birtakım sınırlamalar vardır. Bu nedenle; web sitesinin içeriğine, büyüklüğüne ve güncellik durumuna bağlı olarak sitemap oluşturulması ve kullanılması gerekir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken sınırlamalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Sitemap bir boyut sınırlamasına sahiptir. Bu kapsamda sitemap 50.000 adet sayfa içerebilmekte ve 10 MB boyutunda olabilmektedir. Bu nedenle, büyük web siteleri için yeterli gelmemesi ve birden fazla sitemap oluşturulması söz konusu olabilmektedir.
  • Web sitesi haritasında benzer URL’ler bulunmaması gerekir.
  • Web sitesinin mobil ve masaüstü versiyonları için tek URL eklenmelidir.
  • Site haritasında Noindex etiketine sahip sayfalar bulunmamalıdır. 
  • Resim site haritalarına en fazla 1000 URL eklenmesi söz konusu olabilir.
  • Her URL için loc ve lastmod etiketleri kullanılmalıdır.
  • Sitemap sadece site içi bağlantıları içermekte olup site dışı bağlantıları içermesi söz konusu değildir.
  • Sitemap yalnızca XML formatında oluşturulabilmektedir.
  • Sitemap web sitesindeki tüm sayfaların listesini içerememekle birlikte; yalnızca arama motorlarının taraması istenen sayfaların listelenmesi için sitemap kullanılabilir. 
  • Sitemap kullanılarak web sayfalarının değişiklik tarihi belirtilebilir. Diğer yandan arama motorları, her bir sayfanın güncellenme tarihini doğrulama amacıyla sitemap kullanmayabilirler.
sitemap nasıl yapılır

Site Haritası Neden Kullanılmalıdır?

Site haritası, bir web sitesinin tüm içeriğini arama motorlarına bildiren bir dosyadır. Bu dosya, arama motorlarının web sitesini daha etkili bir şekilde taramasına ve indekslemesine yardımcı olur. Site haritası oluşturmanın ve kullanmanın önemli birkaç nedeni vardır.

Bunları sıralamak gerekirse;

Site haritası, arama motorlarının web sitesini daha iyi anlamasına yardımcı olur. Web sitenizin hangi sayfaları içerdiğini ve bu sayfaların nasıl bir hiyerarşiye sahip olduğunu belirtmek, arama motorlarının sitenizi daha doğru bir şekilde indekslemesini sağlar.

Site haritası, web sitenizin içeriğini daha kolay erişilebilir hale getirir. Kullanıcılar, site haritasını kullanarak web sitenizdeki farklı sayfalara daha hızlı ve kolay bir şekilde erişebilirler. Bu da kullanıcı deneyimini olumlu yönde etkileyebilir ve web sitenizin daha fazla ziyaretçi çekmesine yardımcı olabilir.

Site haritası, web sitenizin yapısını görselleştirir ve analiz etmenize yardımcı olabilir. Bu sayede, web sitenizin hangi alanlarının daha güçlü olduğunu ve hangi alanların geliştirilmesi gerektiğini daha iyi anlayabilirsiniz. Bu da web sitenizin daha etkili bir şekilde yönetilmesine ve geliştirilmesine olanak tanır.

Kimler Sitemap Kullanmalı?

Sitemap temelde her tür web sitesi için kullanılabiliyor olsa da, bazı durumlarda sitemap kullanımının sağladığı faydalar daha fazladır.

  • Büyük web siteleri yüksek sayfa sayısına sahip olduğu için kontrol aşamaları son derece zorlu ve kritik bir süreçtir. Büyük web sitelerindeki sayfaların olabildiğinde kategorize edilmesi, ardından site haritasına eklenmesi ve arama motorlarına gönderilmesi gerekir.
  • Dinamik içerikli web siteleri, arama motorları tarafından çok daha iyi bir şekilde taranmak için sitemap kullanmalıdırlar. Ayrıca sitemap, arama motorlarına içerik güncellemelerinin bildirilmesi amacıyla sıklıkla tercih edilir.
  • Sık güncellenen web siteleri için hızlı bir şekilde index almak çok önemlidir. Buna bağlı olarak sık güncellenen web sitelerinin, arama motorları tarafından hızlı bir şekilde taranması için sitemap kullanması gerekir. Diğer bir deyişle arama motorlarına içerik güncellemelerini bildirme amacıyla sitemap kullanılabilir.
  • Kullanıcı dostu dizin sunan web sitelerinin de sitemap kullanması önemlidir. Bu sayede ziyaretçiler web sitesindeki içeriği çok daha kolay bir şekilde bulabilir.
  • E-ticaret sitelerindeki ürünlerini yerini arama motorlarına göstermek için sitemap kullanılması gereklidir. 

Sitemap kullanmak temelde her web sitesi açısından önemlidir. Sitemap sayesinde arama motorlarına web sitesi içeriklerinin yapısı ve bağlantıları gösterilebilir. Buna bağlı olarak arama motorları web sitesini daha iyi tarar ve arama motoru sonuçlarında daha yüksek sıralamalar elde edilir. Üstelik web sitesindeki içerik güncellemelerinin arama motorlarına bildirilmesi noktasında sitemap kullanımından faydalanılabilir.

Sitemap İçerisinde Olmaması Gerekenler Nelerdir?

Sitemap içerisinde olmaması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Site dışı bağlantılar: Sitemap’in sadece site içi bağlantıları listelemesi mümkündür. Diğer bir deyişle sitemap site dışı bağlantıları içeremez. 
  • 404 sayfaları ya da yönlendirmeler: Sitemap’in içerisinde kullanılamaz ya da yönlendirilmiş sayfaların listelenmesi söz konusu değildir.
  • Sitemap içerisinde yasal olmayan, hassas ya da telif hakkına sahip içerikler yer alamaz.
  • Sitemap içerisinde session ID, Affiliate ID, user ID gibi dinamik parametreler bulunamaz.
  • Sitemap içerisinde kullanıcıya özel sayfalar (Session-dependent pages) yer alamaz.
  • Sitemap içerisinde yazdırılabilir versiyonların sayfaları (Print versions of pages) bulunamaz.
  • Sitemap içerisinde aynı URL’in birden fazla kez listelenmesi söz konusu değildir.
  • Sitemap içerisinde otomatik olarak oluşturulmuş sayfalar (Auto-generated pages) bulunamaz.

Sitemap içerisinde listelenmek istenilen sayfaların düzgün ve güncel olması çok önemlidir. Bu nedenle titizlikle davranılmalı ve sitemap içinde olması gerekenler detaylı bir şekilde listelenmelidir.

Site Haritalarında Kullanılması Gereken Etiketler

Site haritası yani sitemap, herhangi bir web sitesinde bulunan sayfaların hiyerarşik bir şekile düzenlenmiş listesini ya da haritasını içerir. Site haritası, arama motorlarına web sitesinin daha iyi anlaşılması ve indekslenmesi konusunda yardımcı olabilir. Aynı zamanda kullanıcılara çok daha iyi bir gezinme deneyimi sağlama görevini üstlenir. Site haritasında kullanılması gereken bazı etiketler:

  • <urlset> etiketi, site haritasının ana etiketidir. Tüm site haritası içeriğini kapsayan <urlset> etiketi içerisinde <url> etiketleri bulunur.
  • <url> etiketi her sayfa ya da kaynağın yani URL’in temsil edildiği etikettir. İçinde <loc>, <lastmod>, <changefreq> ve <priority> gibi alt etiketler yer alır.

<loc> Etiketi: Sayfanın URL’sini içerir. 

Örneğin: <loc>https://www.example.com/sayfa1\</loc>

<lastmod> Etiketi: Sayfanın son güncelleme tarihini içerir. 

Örneğin: <lastmod>2023-08-28</lastmod>

<changefreq> Etiketi: Sayfanın ne sıklıkla güncellendiğini belirtir. Değerler arasında “always”, “hourly”, “daily”, “weekly”, “monthly”, “yearly” ve “never” olabilir. 

Örneğin: <changefreq>monthly</changefreq>

<priority> Etiketi: Sayfanın önem derecesini belirtir. Değerler genellikle 0.0 ile 1.0 arasındadır. 

Örneğin: <priority>0.8</priority>

Örnek:

<?xml version=”1.0″ encoding=”UTF-8″?>
<urlset xmlns=”http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9″>
<url>
<loc>https://www.boostedcraft.com/seo</loc>
</url>
</urlset>

Her girdiğiniz bağlantı için, <url> ana etiketi kullanılır. Bunun dışında her URL için <loc> alt etiketi girilir.

Örnek: Örneğimiz iki bağlantı üzerinden gösterilmiştir.

<?xml version=”1.0″ encoding=”UTF-8″?>
<urlset xmlns=”http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9″>
<url>
<loc>http://www.boostedcraft.com/seo</loc>
<lastmod>2017-10-20T17:30:00-02:00</lastmod>
</url>
<url>
<loc>http://www.boostedcraft.com/iletisim</loc>
<lastmod>2007-12-23</lastmod
</url>
</urlset>

<changefreq> Etiketi Google ve diğer arama motorları tarafından dikkate alınmamak üzere kaldırılmıştır. Site haritanıza bu etiketi ekleyebilirsiniz ancak, arama motoru botları maalesef 2015 yılından itibaren bu etiketi yok saymaktadır. Changefreq etiketi bağlantıların ne sıklıkla güncellendiğini belirtmekteydi.

Sitemap oluşturulurken, web sitesinin ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde sık güncellenen ya da önemli sayfalara daha yüksek öncelik değerleri atamak mümkündür. Tüm bunların yanı sıra web sitesinin boyutuna ve karmaşıklığına bağlı olarak daha fazla sayfa ve etiket içermesi söz konusu olabilir.

Site Haritası Nasıl Oluşturulur?

Site haritası, bir web sitesinin içeriğini listeleyip, google ve diğer arama motoru botlarına gösteren bir dosyadır. Bu dosya, genellikle bir ağaç yapısı veya hiyerarşi şeklinde oluşturulur ve site içindeki tüm sayfaların detaylarını gösterir. Site haritasının amacı, kullanıcıların ve arama motorlarının web sitesindeki içerikleri daha iyi anlamasına, taramasına ve gezinmesine yardımcı olmaktır.

Site haritası oluştururken ilk adım, sitenin mevcut yapısını analiz etmekle başlamaktadır. Hangi sayfaların hangi kategorilere veya alt sayfalara bağlı olduğunu belirlemek oldukça önem arz eder. Daha sonra, bu sayfalar arasında bir hiyerarşi oluşturulması gerekir. Bu hiyerarşi ana sayfa en üstte yer alırken, alt sayfalar ve kategoriler altında sıralanır. Google ve diğer arama motorları yukarıdan aşağı doğru tarama yaptığı için, bizim için önemli olan sayfaların üstte yer alması, düzenli tarama için önemlidir.

Site haritası oluşturmak için çeşitli araçlar ve servisler bulunmaktadır. Bu araçları kullanarak sitenizin haritasını oluşturabilir ve ardından belirlediğiniz dosya türüne göre kaydedebilirsiniz. oluşturulan site haritası, web sitenizin kök dizininde yer alması gerekmektedir. Yani: boostedcraft.com/sitemap.xml şeklinde eklenmesi daha sağlıklı olacaktır.

yoast seo sitemap

Yoast SEO

Yoast SEO, WordPress altyapısı kullananların otomatik sitemap oluşturmak için kullanabileceği en iyi eklentilerden biri olarak kabul edilir. Yoast SEO ile sitemap oluşturmak için izlenmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Yoast SEO eklentisi kurulur.
  • Panelin sol bölümünden SEO>Genel>Özellikler sekmesine gidilir.
  • Bu bölümde Yoast SEO eklentisi özellikleri görülebilir.
  • Buradan XML site haritaları seçeneği açılıp etkinleştirilir.

Rank Math

WordPress altyapısı kullanan her internet sitesinin kullanabileceği Rank Math ücretsiz bir araçtır. Rank Math ile sitemap oluşturmak için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:

  • Eklentiler>Yeni Ekle bölümünden Rank Math eklentisi bulunur ve kurulum yapılır.
  • Gelişmiş kurulum yapılarak web sitesi genelinde kullanılmak istenen diğer ayarlar ve site haritası yapılandırılır. 
  • Eklentinin kurulumu tamamlandıktan sonra site haritası otomatik olarak kurulur.
  • Rank Math>sitemap ayarları bölümünden site haritası ayarları görülebilir.

All in One Seo Pack

WordPress altyapısı kullanan web siteleri için geliştirilen All In One SEO Pack, site haritası oluşturma noktasında kolay kurulum imkanı sunar. All In One SEO Pack ile site haritası oluşturmak için aşağıda belirtilen adımları izlemelisiniz:

  • All In One SEO Pack eklentisi web sitesine kurulur ve etkinleştirilir.
  • Eklenti sayfasında yer alan XML site haritası adlı sekmeye geçiş yapılır.
  • Burada bulunan özellikler arasından ihtiyaca göre eklemeler yapılarak site haritası etkinleştirilebilir.
xml sitemaps oluşturma

XML Sitemaps

Online site haritası oluşturan bir site olan XML Sitemaps, kayıt ya da herhangi bir ücret ödenmesi gerekmeksizin 500 URL’e kadar site haritası oluşturmak için kullanılabilir. Bunun için tek yapmanız gereken, site adresinizi yazmak ve “Start” butonuna basmaktır. Bu işlemin ardından site haritası otomatik olarak oluşturulur.

screaming frog sitemap nasıl yapılır

Screaming Frog

Screaming Frog, XML Sitemaps gibi 500 URL’e kadar site haritası yapma imkanı sunar. Büyük bir web sitesine sahip olunduğu durumlarda, Screaming Frog’un ücretli bölümünden yararlanılması da tercih edilebilir. Streaming Frog’un hem ücretli hem ücretsiz sürümü bulunmakta olup; ücretli sürümde faydalanılabilecek çok daha fazla özellik bulunmaktadır. Ayrıca Screaming Frog alanın uzmanları tarafından, site içi SEO hatalarını net bir şekilde gözler önüne seren nadir programlardan biri olarak kabul edilir. Streaming Frog ile sitemap hazırlamak için izlemeniz gereken adımlar aşağıda belirtilmiştir:

  • Programa giriş yapıldıktan sonra çıkan “Enter URL to spider” bölümüne web sitesi bağlantısı yazılır ve “Start” butonuna basılır.
  • Programın web sitesini taramasını bitirmesi yani taramanın %100 olması beklenir.
  • Tarama işlemi tamamlandıktan sonra üst tarafta bulunan Sitemaps kısmına tıklanır. Altında açılan sayfada ise XML Sitemaps bölümüne tıklanması gerekir.
  • Açılan yeni sayfa üzerinde isteğe göre çeşitli işaretlemeler yapılarak site haritası oluşturulabilir.
  • Oluşturulan site haritası web sitesinin kök bölümüne atılır ve aktifleştirilir.

Sitemap Dosyası Siteye Nasıl Yüklenir?

Cpanel ve FTP yardımıyla oluşturulan site haritalarının web sitesine yüklenmesi mümkündür. Bunun için takip etmeniz gereken adımları aşağıda bulabilirsiniz:

  • Öncelikle Cpanel ya da FTP hesabına giriş yapılır.
  • Cpanel üzerinden giriş yapıldığı durumlarda Dosya Yöneticisi’ne daha sonra ise doğrudan “public_html” klasörüne giriş yapılır. FTP üzerinden giriş yapıldığı durumlarda ise “public_html” bölümüne giriş yapılır.
  • Dosyanın yüklenmesi için Cpanel arasında yukarıda bulunan “Yükle” tıklanır ve XML dosyası buraya atılır. FTP’de ise sürükle bırak yöntemi kullanılarak XML dosyası dizine atılır ve yüklenir.
search console site haritası

Site Haritasını Google’a gönderme

  • Google Search’e kayıt işlemi yapılır. Google Search Console web sitelerinin arama motorları tarafından nasıl tarandığını ve nasıl listelendiğini gözlemleme imkanı verir. Bing Webmaster Tools ise Bing ve Yahoo gibi arama motorları için benzer bir araç olma özelliğine sahiptir.
  • Google Search Console’s web sitesi eklenir ve doğrulama işlemi tamamlanır.
  • Site haritası oluşturulur, siteye yüklendikten sonra site haritasının bağlantısı bulunur. Eklentiler tarafından oluşturulduğu durumlarda, eklenti içinde sitemap bağlantısını bulmak mümkündür. Elle yapıldığında ise yüklenen yer bulunmalıdır.
  • Web sitesinin olduğu mail ile Google Search Console hesabına giriş yapılır.
  • Sol tarafta yer alan dizin sekmesinden site haritaları bölümüne tıklanır.
  • Açılan sayfada “Yeni bir site haritası ekleyin” bölümünün altına site haritasının bağlantısı eklenir ve “Gönder” tıklanır.
  • Doğru URL adresi girildiyse, Google doğrudan site haritasını tanımlar.
  • Search Console’s sitemap test edilir ve hata tespit edilirse düzeltilir.

Manuel Olarak Sitemap Oluşturmalı mıyız?

Dinamik yapıda site haritası oluşturabilecekseniz kendi site haritanızı oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz sie haritası, içerik güncellenince güncellenmeli  ve yeni içerik eklenince yeni URL eklenmelidir. Bu tür özelliklerle oluşturmanız mümkün değilse, site haritanızı yan eklenti ya da sitelerle oluşturmanız önerilir.

Site Haritası Örnekleri

Site haritası, bir web sitenin içeriğinin arama motoru botlarına ve kullanıcılara göstermek için kullanılan bir dosya türüdür. Aşağıda sizlere günümüzde kullanılan site haritalarını sıralıyorum.

XML & Html Site Haritası

Aşağıda bulunan örnek XML ve HTML olarak kullanılan örnek site haritasıdır. Günümüz internet siteleri genellikle bu tarz site haritaları kullanmaktadır. İlgili site haritası manuel olarak oluşturulduğu gibi CMS sistemlerinde bulunan eklentiler ile kolayca hazırlanabilmektedir.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9">
  <url>
    <loc>https://boostedcraft.com/foo.html</loc>
    <lastmod>2022-06-04</lastmod>
  </url>
</urlset>

Video Site Haritası

Video içerikleri olan web siteler için oluşturulan site haritaları, videoların Google tarafından doğru bir şekilde taranmasına ve hızlı bir şekilde index almasını sağlamaktadır. Video içerikleri üreten bir siteye sahipseniz, kullanmanız gereken bir site haritası türüdür.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9"
    xmlns:video="http://www.google.com/schemas/sitemap-video/1.1">
  <url>
    <loc>https://boostedcraft.com/videos/some_video_landing_page.html</loc>
    <video:video>
      <video:thumbnail_loc>https://boostedcraft.com/thumbs/123.jpg</video:thumbnail_loc>
      <video:title>Grilling steaks for summer</video:title>
      <video:description>
        Alkis shows you how to get perfectly done steaks every time
      </video:description>
      <video:content_loc>
        /video123.mp4
      </video:content_loc>
      <video:player_loc>
        https://boostedcraft.com/videoplayer.php?video=123
      </video:player_loc>
      <video:duration>600</video:duration>
      <video:expiration_date>2021-11-05T19:20:30+08:00</video:expiration_date>
      <video:rating>4.2</video:rating>
      <video:view_count>12345</video:view_count>
      <video:publication_date>2007-11-05T19:20:30+08:00</video:publication_date>
      <video:family_friendly>yes</video:family_friendly>
      <video:restriction relationship="allow">IE GB US CA</video:restriction>
      <video:price currency="EUR">1.99</video:price>
      <video:requires_subscription>yes</video:requires_subscription>
      <video:uploader
        info="https://boostedcraft.com/users/grillymcgrillerson">GrillyMcGrillerson
      </video:uploader>
      <video:live>no</video:live>
    </video:video>
    <video:video>
      <video:thumbnail_loc>https://boostedcraft.com/thumbs/345.jpg</video:thumbnail_loc>
      <video:title>Grilling steaks for winter</video:title>
      <video:description>
        In the freezing cold, Roman shows you how to get perfectly done steaks every time.
      </video:description>
      <video:content_loc>
        /video345.mp4
      </video:content_loc>
      <video:player_loc>
        https://boostedcraft.com/videoplayer.php?video=345
      </video:player_loc>
    </video:video>
  </url>
</urlset>

Görsel Site Haritası

İnternet siteniz görsel içeriklere sahipse kullanmanız gereken site haritasıdır. Sitenizde bulunan görsellerin doğru sırayla taranmasını ve indexlenmesini görsel site haritası ile sağlayabilirsiniz.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9"
    xmlns:image="http://www.google.com/schemas/sitemap-image/1.1">
  <url>
    <loc>https://example.com/sample1.html</loc>
    <image:image>
      <image:loc>https://example.com/image.jpg</image:loc>
    </image:image>
    <image:image>
      <image:loc>https://example.com/photo.jpg</image:loc>
    </image:image>
  </url>
  <url>
    <loc>https://example.com/sample2.html</loc>
    <image:image>
      <image:loc>https://example.com/picture.jpg</image:loc>
    </image:image>
  </url>
</urlset>

Sitemap.xml Kullanmanın SEO açısından Önemi Nedir?

Sitemap.xml dosyası, bir web sitesinin tüm sayfalarını arama motorlarına bildiren dosya türüdür. Bu dosya, arama motorlarının web sitesini daha etkili bir şekilde taramasına ve indekslemesine yardımcı olur. Sitemap.xml dosyası, web sitesindeki sayfaların URL’lerini, bu sayfaların ne zaman güncellendiğini ve diğer detaylara dair bilgileri içerir. Bu bilgiler, arama motorı botlarının hangi sayfaların daha önemli olduğunu ve hangi sayfaların daha sık güncellendiğini anlamasına yardımcı olur. Bu da web sitesinin daha iyi sıralamalar elde etmesine katkı sağlar.

Sitemap.xml dosyasının SEO açısından önemi büyüktür çünkü internet sitenizde bulunan tüm içerikleri ekleyip, sizin için önemli olanları listelerken, aynı zamanda sitenin daha hızlı bir şekilde taranmasını ve bu sayede indekslenmesini sağlar. Bu da web sitesinin arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olabilmektedir. Ayrıca, sitemap.xml dosyası, web sitesinin daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmasına da yardımcı olabilir çünkü arama motorları, kullanıcıların daha kolay ve hızlı bir şekilde istedikleri içeriği bulmalarına yardımcı olabilir.

Site haritası oluşturmak için destek alabileceğiniz kaynaklar:

https://www.sitemaps.org/protocol.html

https://developers.google.com/search/docs/crawling-indexing/sitemaps/build-sitemap?hl=tr

https://developers.google.com/search/docs/crawling-indexing/sitemaps/image-sitemaps?hl=tr

https://developers.google.com/search/docs/crawling-indexing/sitemaps/video-sitemaps?hl=tr

Diğer rehber yazılarımıza göz atın:

Sitemap (Site Haritası) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Videolar, video sitemap’e eklenebilir ve arama motorlarının video içeriklerini daha iyi anlamasına, SERP sıralamalarının iyileştirilmesine yardımcı olur. Video sitemap, video içeriklerinin tanıtılmasına imkan veren bir XML dosyasıdır. Video içeriğinin özelliklerini, bağlantılarını, adresini ve benzer bilgileri içerir.

Sitemap Google ve diğer arama motorlarının web sitesi içerik yapısını ve bağlantılarını anlamasına yardımcı olur. Arama sonuçlarında daha yüksek sıralamalar almak için sitemap Google’a gönderilmelidir.

  • Yeni SSL sertifikasının kurulu olduğu adres kullanılarak sitemap dosyası oluşturulur.
  • Eski sitemap dosyası silinir.
  • Yeni sitemap dosyası sitenin kök dizinine yüklenir.
  • Google Search Console ya da Bing Webmaster Tools gibi arama motorları webmaster araçları yardımıyla eski sitemap dosyası silinip yeni sitemap dosyası eklenir.
  • Google ve diğer arama motorlarına sitenin yeni adresi bildirilir.
  • Site içi bağlantılar kontrol edilir, eski adresler yeni adreslerle güncellenir.
  • Redirects (Yönlendirmeler) eklenerek eski adresler ziyaret edilmesi halinde yeni adrese otomatik olarak yönlendirilmesi sağlanır.
  • Yeni web sitesi için sitemap’in, site yayına alınmadan önce oluşturulması gerekir. Sitemap’in arama motorlarına gönderilmesi için web sitesinin yayına alınması beklenmelidir. Sitemap sayesinde sitenin arama sonuçlarında daha sık görüntülenmesi ve daha yüksek sıralama alması sağlanır. Sitemap oluşturulurken, sitedeki içerik yapısı ve bağlantılar gözden geçirilmelidir, eksik sayfalar varsa eklenmelidir. Bu sayede kapsamlı bir sitemap oluşturulur.
Çağrı Şahin
Çağrı Şahin
Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde eğitimlerimi tamamlayarak mezun oldum. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) alanındaki çalışmalarıma 2018 yılında “JR.” olarak başladım. Zaman içerisinde SEO Specialist, SR. SEO Specialist, SEO Team Lead, SEO Executive ve nihayetinde COO (Chief Operations Officer) unvanlarını kazandım. Bu süreçte web tasarımı, sosyal medya reklamcılığı ve yönetimi, SEO, Google Ads, medya satın alma ve itibar yönetiminin de aralarında bulunduğu son derece geniş bir yelpazede dijital pazarlama deneyimi kazandım. Kariyerime başladığım günden bu yana 200’den fazla proje üzerinde çalıştım. Her proje özelinde geliştirdiğim dijital pazarlama stratejileri ve SEO odaklı çalışmalar ile her projeye katkı sağlayarak başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı oldum.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Size en iyi deneyimi sunmak için, Web sitemizde çerezleri kullanıyoruz.

Gönder
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?