Web Sitesi Trafiği Öğrenmek - Sitelerin Trafiklerini Öğrenme | Boosted Craft
Back

Web Site Trafiği Öğrenmek

Web sitesi trafiği, tüm web sitelerinin başarısı ve büyümesi noktasında kritik bir öneme sahiptir. Bu nedenle, web sitesi trafiği düzenli olarak analiz edilmeli ve sürekli olarak iyileştirilmelidir. Bu sayede marka ve işletmelerin hedef kitleleriyle daha iyi bağlantı kurması ve daha fazla dönüşüm elde etmesi sağlanabilir. Bu süreci kolaylaştıran web trafik analizi araçları, web sitesi performansının takip edilmesi noktasında kritik öneme sahiptirler.

 

website informer

Website İnformer

Website Informer; web sitesi performansını, trafiğini ve diğer bilgilerini takip etme amacıyla kullanılabilecek bir araçtır. Son derece basit bir kullanımı vardır. Yalnızca web sitesi adresini girmek yeterlidir. Daha sonra web sitesinin Alexa sıralaması, backlink sayısı, PageRank değeri ve ziyaretçi sayısı gibi bilgilere ulaşılabilir. Bunların yanı sıra Website Informer web sitesinin nerede ve hangi arama motorları kullanılarak ziyaret edildiğini bilgisini de verir.

Website Informer kullanmak, web sitesi sahipleri ve/veya yöneticileri açısından son derece faydalıdır. Website Informer sayesinde web sitesi performansını ve trafiğini takip etmek, daha iyi bir SEO stratejisi oluşturmak mümkün olabilir. Ayrıca Website Informer kullanılarak rakip web sitelerinin performansıyla bir karşılaştırma yapma imkanı da elde edilebilir. 

Bununla birlikte Website Informer’ın sunduğu verilerin tamamen doğru olmaması söz konusu olabileceğinden; verilerin yalnızca bir referans olarak kullanılması önerilir. Web sitesinin ziyaretçi sayısının ve diğer bilgilerinin öğrenilmek istenmesi durumunda yapılması gereken, Google Analytics gibi web sitesi analitik araçlarının kullanılmasıdır.

Website Informer, web sitesi performansını ve trafiğini takip etmek isteyenlerin tercih edebileceği kullanışlı ve pratik bir araç olarak kabul edilebilir. Unutulmaması gereken, sunduğu verilerin tamamen doğru olmayabileceğidir.

Web site
Uzantı

similar web

SimilarWeb

Web sitesi trafiğini, kaynaklarını, rakiplerini ve diğer bilgilerini analiz etmek amacıyla kullanılabilecek araçlardan bir diğeri Similar Web’dir. Similar Web web sitelerinin ziyaretçi sayısını, arama motorlarından gelen trafiği, sosyal medya referanslarını, mobil cihazlar ve tarayıcılar gibi konulardaki verilerini sunar. Bunların yanı sıra web sitesinin hangi ülkelerden, hangi arama terimleri kullanılarak ve hangi referans sitelerinden ziyaret edildiği hakkında bilgilendirmeler yapar.

Similar Web’in kullanımı son derece kolay ve pratiktir. Yalnızca web sitesi adresini girdikten sonra Similar Web’den web sitesinin trafiği, kaynakları ve diğer bilgileri hakkında detaylı bir rapor almak mümkündür. Bu raporda yer alan veriler sayesinde, web sitesinin sergilediği performansı ve sahip olduğu pazar payını karşılaştırmak için rakip web siteleriyle karşılaştırma yapılabilir.

Similar Web sayesinde web sitesi sahipleri ve/veya yöneticileri site trafiğini ve kaynaklarını takip edebilirler. Web sitesinin güçlü ve zayıf yanlarını tespit etmenin yanı sıra rakip web sitelerinin performansı ile karşılaştırabilirler. Bu sayede web sitesi performansını yükseltecek etkili SEO stratejileri geliştirebilirler.

ahrefs

Ahrefs

Ahrefs, web sitesi backlinklerinin ve arama motoru optimizasyonunun analiz edilmesi amacıyla kullanılabilir. Web sitesinin backlink sayısını, arama yapılan anahtar kelimelerde nerede konumlandığını, hangi sitelerden backlink aldığını, organik arama trafiğini ve daha pek çok farklı bilgi Ahrefs aracılığıyla öğrenilebilir. Bunun yanı sıra Ahrefs web sitesinin rakiplerini ve organik arama sıralamasını karşılaştırmak için kullanılabilecek özelliklere sahiptir.

Ahrefs kullanabilmek için öncelikle hesap açılır. Daha sonra web sitesinin adresi girilir. Böylece web sitesinin backlinkleri ve arama motoru optimizasyonu analiz edilebilir. Ahrefs’ten elde edilen bilgiler ile web sitesinin performansını değerlendirmek ve daha faydalı SEO stratejileri geliştirmek mümkündür.

https://ahrefs.com/tr

semrush

SEMRush

Web sitelerinin arama motoru optimizasyonunun ve reklamlarının analiz edilmesi amacıyla SEMRush kullanılabilir. Ayrıca web sitesinin arama yapılan anahtar kelimelerdeki konumu, organik arama trafiği, rakipleri, reklam performansı ve daha pek çok farklı konuda bilgi SEMRush aracılığıyla edinilebilir. SEMRush kullanılarak web sitesinin arama motoru sıralamasının yanı sıra reklam performansı karşılaştırması yapılabilir.

SEMRush kullanmadan önce bir hesap açılmalıdır. Daha sonra web sitesi adresi girilir, arama motoru optimizasyonu ve reklam analiz süreci başlatılır. SEMRush’tan elde edilen veriler sayesinde web siteleri için daha etkili SEO ve PPC (Pay Per Click – Tıklama Başına Ödeme) stratejileri oluşturulabilir.

https://www.semrush.com/

Manuel

Bir internet sitenin doğru bir şekilde aylık trafiğini öğrenmek için en ideal yol manuel olarak site sahiplerine ulaşmak olacaktır.  E-posta veya iletişim formu aracılığı ile internet site sahipleriyle iletişime geçmeniz mümkündür.
Sitelerin trafik bilgilerini öğrenmek için site sahiplerine direkt olarak trafik bilgisini sormak biraz mantıksız olacaktır. Site sahipleri genellikle bu türde atılan maillere geri dönüş yapmamaktadır. Ancak trafik bilgisini öğrenmek istediğiniz sitelere tanıtım yazısı alacağınızı veya reklam vermek istediğini bu yüzden ilgili verileri istediğinizi söyleyebilirsiniz. Bu konuda internet site sahipleri genellikle maillerinize cevap vermektedir. Bu nedenle eğer trafik ölçümlemek için verdiğimiz araçlar işinizi görmediyse bu adımı tercih edebilirsiniz.

Diğer rehber yazılarımıza göz atın:

Web Site Trafiği Öğrenme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Site trafiği, bir web sitesine gelen kullanıcı sayısının davranışlarına ilişkin verilerin toplanması ve analiz edilmesiyle oluşan metriktir. İnternet sitelerin trafiği genellikle, analiz araçları kullanılarak ölçümlenir ve takip edilir. Bunlar arama motorlarına göre değişkenlik gösterirken, dünya üzerinde en çok kullanılan araçlar; Google Analytics, Ahrefs, Semrush, Similar Web ve Yandex metrica’dır.

Bu araçlardan bazıları sitenize gelen ziyaretçilerin toplam sayısını, hangi sayfalara giriş yaptıklarını ve ne kadar süre aldıklarını takip eder. Diğer bilinen araçlarsa genel olarak aylık toplam trafik datasını vermektedir.

İnternet sitenizin trafiğini arttırmak için birçok dijital pazarlama kanalı ve strateji kullanılabilir. Organik yoldan trafik kazanmak için, SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) çalışmalarının doğru bir şekilde yapılması gerekiyor. Diğer kanallardan gelen trafiğimizi arttırmak ise tamamıyla o kanalda bulunan kitleyi doğru kullanmak ve sitenize yönlendirmekten geçmektedir.

SEO çalışmalarında sitenizin trafiğinin yükselebilmesi için, doğru anahtar kelime seçimi ve kullanıcı deneyimine uygun içeriklerin hazırlanması oldukça önemlidir. Arama motorlarında üst sıralarda yer almak kullanıcı deneyiminden geçmektedir. Sitenizde düzenli ve kaliteli içerik girişi olmadığı durumlarda Google ve diğer arama motorları sitenizi ödüllendirmeyecektir.

İnternet sitesi trafiği, web sitesine gelen kullanıcı sayısını ve site özelinde gerçekleştirdikleri etkileşimleri göstermektedir. Sitelerin başarısını ve otoritesini ölçmek için, site trafiği önemli bir etken olarak kabul edilir.

İnternet sitelerin trafik değeriyle birlikte kullanıcıların gerçekleştirdiği etkileşim, her sektöre ve kategoriye göre değişkenli göstermektedir. Bir e-ticaret sitesinde kullanıcılar satın alma yaparken, bir blog sitesinde sadece bilgi almak için siteye giriş yapmaktadırlar. İnternet sitelerin daha geniş kitlelere ulaşması, ilgili sitenin arama sonuçlarında otoriter bir site olduğunu gösterirken aynı zamanda marka bilinirliğini arttırmaktadır.

Yüksek trafikli bir internet sitesi, marka bilinirliği olan ve oluşturduğu her içeriğin hedef kitlesine hitap ettiği ve ilgilerini çektiğini anlamına gelir.

Bir web sitesinin trafik analizi, ilgili sitenin mevcut durumunu ve yaptığı çalışmaları görmek için önemli bir çalışma türüdür. Bu tarz bir analiz gerçekleştirmek, site performansınızı iyileştirmek, kullanıcıların sitenizde nasıl bir etkileşim gerçekleştirdiği ve yeni stratejiler belirlemenize olanak sağlayabilmektedir.

İnternet sitelerin trafiğini analiz etmek için, kullanılan çeşitli araçlar ve yöntemler bulunur. Bunları kısaca söylemek gerekirse; Google Analytics , Ahrefs, Semrush, Similar Web ve Yandex metrica gibi araçlar kullanılmaktadır. Bu araçlar sayesinde sitenizin tüm kanallardan gelen trafiğini, demografik özelliklerini, davranışlarını ve tercihlerini detaylı bir şekilde kontrol edebilirsiniz.

Çağrı Şahin
Çağrı Şahin
Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde eğitimlerimi tamamlayarak mezun oldum. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) alanındaki çalışmalarıma 2018 yılında “JR.” olarak başladım. Zaman içerisinde SEO Specialist, SR. SEO Specialist, SEO Team Lead, SEO Executive ve nihayetinde COO (Chief Operations Officer) unvanlarını kazandım. Bu süreçte web tasarımı, sosyal medya reklamcılığı ve yönetimi, SEO, Google Ads, medya satın alma ve itibar yönetiminin de aralarında bulunduğu son derece geniş bir yelpazede dijital pazarlama deneyimi kazandım. Kariyerime başladığım günden bu yana 200’den fazla proje üzerinde çalıştım. Her proje özelinde geliştirdiğim dijital pazarlama stratejileri ve SEO odaklı çalışmalar ile her projeye katkı sağlayarak başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı oldum.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Size en iyi deneyimi sunmak için, Web sitemizde çerezleri kullanıyoruz.

Gönder
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?