Yerel (local) SEO Nedir? Nasıl Yapılır? | Boosted Craft
Back

Yerel (local) SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

Bölgesel olarak yapılan Google listelemelerinde hedef anahtar kelimelerde iyi sıralamalar elde etme amacıyla uygulanan çalışmalar yerel SEO ya da local SEO olarak adlandırılır. Google, çalışma prensibi kapsamında kullanıcılara optimum fayda sağlayacağı sonuçları verebilmek için yerel arama sonuçlarını listeler. Bu listelemenin yapılması sırasında Google’ın göz önünde bulundurduğu birtakım kriterler vardır.

Günümüzde pek çok marka çevrimiçi dünyada müşterileri ve potansiyel müşterileriyle buluşmanın yolunun daha fazla görünürlükten geçtiğinin farkında. Teknolojideki hızlı değişim ve gelişim, markaları ve işletmeleri dijital dönüşümün bir parçası olmak zorunda bırakınca; markalar ve işletmeler bu dönüşümün ilk adımı olarak SEO’ya gereken önemi vermeye başladı.

SEO çalışmaları kapsamında marka, ürün ya da hizmet özelinde doğru anahtar kelime araştırması yapılır. Bu anahtar kelimeler kullanılarak üretilen içerikler, SEO uyumlu web sitelerinin arama motoru sonuçlarının üst sıralarında çıkmayı ve görünürlüğün artmasını sağlar. Böylece organik trafik ve satış oranları artırılabilir.

Yerel SEO çalışmaları aslında genel SEO çalışmalarına benzer. İkisi arasındaki temel fark, yerel SEO çalışmalarının lokasyon odaklı olarak gerçekleştirilmesidir. Arama motorlarında yerel aramalar yapan kullanıcılar, herhangi bir işletmeyi ya da ihtiyaçları olan bir ürünü ya da hizmeti sunan işletmeyi bulmayı hedefler. Bu aramalarda görünür olmak, web siteleri açısından son derece faydalıdır. Bununla birlikte çevrimiçi kullanıcılar tarafından yapılan bölgesel aramaların sonuçları çok hızlı değişmekte olup bu durum yerel SEO hizmetini olmazsa olmaz hâline getirmiştir.

Yerel SEO çalışmaları, sunduğunuz ürün ya da hizmeti oldukları yerde arayan potansiyel müşterilerinizin web sitenize daha kolay ulaşmasını sağlayacak teknik ve stratejileri kapsar. Diğer bir deyişle alakalı yerel aramalardan daha fazla sayıda kullanıcıyı çekmek için web sitelerinin optimize edilmesini hedefler.

Yerel SEO hizmeti, arama motoruna yönelik olarak yapılacak çalışmalar sayesinde küçük işletmelerin sektörel rakipleriyle rekabet etmesine yardımcı olur. Böylece yerel SEO hizmeti alan işletmeler rakipleri arasından sıyrılır. Rekabet avantajının yanı sıra kullanıcıların arama motorlarında yaptığı aramalarda yerel aramaların artması, özellikle mobil cihazlardan yapılan yerel aramalarda ürün ya da hizmet satın alışmasının çoğalması ve uygun maliyetli bir çalışma olması da yerel SEO çalışmalarının popülerliğini artıran unsurlar arasında sıralanabilir.

Yerel SEO Nasıl Yapılır?

Yerel SEO çalışmaları, bölgesel hedeflemeyle bütün hâlinde yürütülen birden çok teknik ve stratejiden oluşur. Yerel SEO çalışmalarının ilk adımı işletmeye ait ad, adres, iletişim numarası, web sitesi, çalışma saatleri, hizmetler ve sosyal medya profilleri gibi temel bilgilerin bulunduğu işletme sayfasını oluşturmaktır. Yerel SEO çalışmaları kapsamında tıpkı genel SEO çalışmalarında olduğu gibi hedef kitle analizi ve anahtar kelime analizi gibi çalışmalar gerçekleştirilir. Bölgesel olarak yapılacak listelemeler için hedef anahtar kelimeler kullanılarak çalışmalar gerçekleştirilir. Diğer önemli yerel SEO adımları aşağıda sıralandığı şekildedir.

Konuma Dayalı Başlık Etiketleri Kullanmak

Başlık etiketleri, arama motoru botlarına ve kullanıcılara web sayfaları hakkında bilgi veren HTML unsurları olarak tanımlanabilir. Bu etiketlerde konum bilgisine yer vermek, Google arama motoru botlarının web sitenizi daha kolay fark etmesini sağlar. Bu aynı zamanda, konum odaklı aramalarda üst sıralarda listelenme olasılığınızı artırır. Konum odaklı anahtar kelime gruplarını kullanarak web sitenizin görünürlüğünü artırabilirsiniz.

Kullanıcı Dostu URL Düzenlemeleri Yapmak

SEO çalışmaları açısından en önemli unsurlardan biri URL’lerde kısa, etkili ve ana anahtar kelimeler içermesidir. Yerel SEO çalışmaları kapsamında da URL’lerde yerel ifadelere yer verilmesi fayda sağlayabilir.

Yerel Odaklı Anahtar Kelimeler Kullanmak

SEO çalışmalarının olmazsa olmazlarından biri anahtar kelimelerdir. Yerel SEO çalışmaları kapsamında anahtar kelime analizi farklı şekilde yapılır ve coğrafi odaklı anahtar kelimeler seçilir. Doğru çevre ve kelime analizleri sayesinde web sitenizin yerel arama sonuçlarının zirvesine çıkması sağlanabilir. Bu süreçte, yerel odaklı anahtar kelimeler belirlenirken uzun kuyruklu anahtar kelime gruplarına odaklanmanın önemi göz ardı edilmemelidir.

Kullanıcılara Yönelik İçerikler Paylaşmak

Kullanıcılara yönelik olarak yapılan her çalışma Google nezdinde son derece değerlidir. Yapılacak yerel SEO çalışmaları kapsamında içerikler kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi odaklamalıdır. Ayrıca hedef kitlenin sorunlarına çözümler sunmalıdır.

Görsel Optimizasyon

Web sitelerinin görsel arama sonuçlarında görünürlük kazanması, yerel SEO çalışmalarını destekleyen unsurlardan biridir. Görsellere doğru alt metinlerin ve açıklamaların eklenmesi, görsel arama sonuçlarında daha üst sıraların hedeflenmesini sağlar. Web sitesine eklenen görsellerin boyutlarına da dikkat etmek önemlidir. Görsel optimizasyon sürecinde lazy load ve tarayıcı ön bellekleme özellikleri kullanılabilir.

Sesli Arama Optimizasyonu

Siri ve Alexa gibi sesli arama teknolojilerinin temel önceliği, kullanıcı deneyimini optimize etmektir. Ayrıca Google açısından da kullanıcı deneyimi kritik bir öneme sahiptir. Ayrıca arama motorlarının sesli arama sonuçlarına verdiği önemin her geçen gün daha da arttığı açıkça görülmektedir. Soru tabanlı aramalar ve uzun kuyruklu ifadeler web sitenizin sıralamalarda daha üst sıralarda listelenmesini sağlar. Web sitenizin kullanımını artırmak için web sitenize canlı sohbet ekleyebilir, sohbet botları aracılığıyla müşterilerinizle iletişime geçebilir ve onlara fayda sağlayabilirsiniz.

Dahili Bağlantı Optimizasyonu

Web sitelerinde bir düzen olması çok önemlidir. Kullanıcıların ise her zaman için hedeflenen bu hiyerarşi sistemini görmesi gerekir. Ayrıca bu düzen sayesinde hem kullanıcı deneyiminin artırılması hem kullanıcıları yönlendirerek aksiyon almalarının sağlanması söz konusu olabilir. Bu hiyerarşiyi oluşturmak için iletişim formu, telefon numarası ya da haritalar gibi yöntemler kullanılabilir. Google botlarının dikkatini çekmek için web sitesinde linklemeler yapılabilir. Bunun sonucunda, kullanıcıların web sitesinde daha fazla vakit geçirmesi sağlanabilir.

Mobil Optimizasyon

Mobil optimizasyon son dönemlerde Google’ın en çok önem verdiği unsurlardan biridir. Mobil optimizasyon çalışmaları sayesinde web sitelerindeki görsellerin ve metinlerin, mobil sürümlerde de sorunsuz bir şekilde çalışması sağlanabilir. Bu nedenle, mobil optimizasyon çalışmalarının web siteleri için hayati bir öneme sahip olduğu ifade edilebilir.

Yerel Kaynaklardan Yararlanma

Markanızı daha görünür hâle getirmek için bölgesel hizmet veren yerel rehberleri kullanabilirsiniz. Bu, site dışı SEO çalışmalarının örneklerinden biri olarak paylaşılabilir. Yerel anlamda güçlü backlinkler edinmek, web sitenizin daha görünür olmasını ve arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda listelenmesini sağlayabilir.

Aynı zamanda reklam ve tanıtım yöntemlerinin de yerel SEO çalışmalarında çok önemli bir rolü olduğu bilinmektedir. Yapılacak olan ücretli reklamlamalar, web sitesinin arama motoru performansını yükseltmeye yardımcı olabilir. Bu amaca yönelik olarak sosyal medya ya da diğer alanlarda reklam çalışmaları yapılması tercih edilebilir.

Sosyal Medya Yönetimi

Yerel SEO çalışmaları kapsamında sosyal medya hesaplarının kontrolü ve kullanımı son derece önemlidir. Bu mecraları kullanarak hedef kitlenize erişebilir ve etkileşim kurabilirsiniz. Ayrıca kurduğunuz iletişim sayesinde kullanıcı deneyimini optimize edebilirsiniz.

Yorum Etkileşimi

Web sitelerindeki yorum bölümleri, web sitesi sahipleriyle kullanıcıların buluşmasını sağlayan iletişim kanalları arasında ilk sıralarda gelir. Bu kanalları etkili bir şekilde kullanmak, SEO çalışmalarına destek vererek getirisini olumlu şekilde yansıtır.

Schema Yapısı

LocalBusiness, yerel aramalarda kullanıcıların yerel işletmeleri tespit edebilmesi için, Google’ın geliştirdiği yapılandırmış veridir. Bu schema yapısı, işletmelerin arama sonuçlarında ilgi çekici ve bilgi verici görünmesi sağlamaktadır. Bu bilgiler arasında işletmenin temel bilgileri, iş saatleri, adresi, telefon numarası ve diğer önemli bilgiler bulunmaktadır. Bilgiler sayesinde kullanıcılar, siteye giriş yapmadan direkt olarak, işletmeyle iletişime geçebilirler
Lokal hizmet veren bir internet siteniz varsa LocalBusiness schema yapısını doğru bir şekilde uygulamak, kullanıcıların sizi daha kolay bulmasını sağlayabilir.

Lokal SEO İçin Yapılması Gerekenler

Local pack, Google arama sonuçları içinde belirli bir konumla ilgili işletmelerin öne çıktığı özel bir görüntüleme olarak tanımlanabilir. Genellikle “yerel arama sonuçları” olarak da adlandırılır. Local pack, kullanıcılara belirli bir konumda bulunan işletmelerin bilgilerini daha hızlı bir şekilde gösterir ve yerel aramalarda daha etkili sonuçlar elde etmelerine yardımcı olur.

Local pack, kullanıcılara belirli bir konumda bulunan işletmeleri göstererek yerel işletmelerin tanıtımını yapar. Kullanıcılar için hızlı bir referans kaynağıdır. Kullanıcılar, belirli bir konumda ihtiyaç duydukları bir hizmeti veya ürünü bulmak için local pack’ten sıklıkla faydalanır. Ayrıca, local pack, işletmelerin kullanıcı incelemelerini ve derecelendirmelerini göstererek kullanıcıların karar verme sürecinde rol oynar. İşletmelerin konumlarını harita üzerinde gösteren local pack, kullanıcıların işletmeyi kolayca bulmasına katkıda bulunur.

Özellikle mobil cihazlarda sıkça kullanılan local pack, kullanıcıların hızlı ve yerel sonuçlara ulaşmalarını sağlamak adına önemli bir araçtır. İşletmeler için de yerel müşteri çekme ve görünürlük açısından kritik bir rol oynar. Local pack’te yer almak için takip etmeniz gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir:

Google My Business Optimizasyonu

Google My Business ücretsiz bir araç olup işletme sahiplerinin arama motorunda ve giderek büyüyen hizmet sektöründeki çevrim içi varlıklarını yönetmelerine yardımcı olur. Google’ın yerel arama sonuçları; yakındaki işletmelerin listesini, belirli bir işletmeyi, bu işletmeyle ilgili bilgileri bulmak ve potansiyel olarak satın almak için gerekli pek çok bilgiyi gösterir.

Bunun yanı sıra Google’ın Bilgi Grafiği, veritabanında belirli aramalarla alakalı işletmeler ve ilgili varlıklar hakkında bilgi oluşturmaya yardımcı olmak amacıyla doğrulanmış Google My Business bilgilerinden faydalanır. Yeni bir liste oluşturulduktan sonra, kolay erişim ve aranabilirlik için geleneksel Google Arama ile senkronize edilen bir Google Haritalar konumu oluşturmak son derece faydalıdır.

Diğer yandan, Google My Business alanının markanızın ya da işletmenizin asıl web sitesi yerine geçmeyeceği unutulmamalıdır. İşletmeniz ile ilgili olarak verdiğini bilgilerin Google Arama’da, Google Haritalar’da ve Google +’da görünmesi mümkündür. 

Tüm bu faydaları sağlamak için öncelikle Google My Business listesi hazırlamak gerekir. Google My Business hazırlanmadan önce bir arama yapabilir ve işletmenize ait bir Google My Business hesabı olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bunun nedeni, işletmenizin bir ya da iki yıldan uzun süredir Google’da yer alması durumunda kendiliğinde bir liste oluşmuş olma olasılığıdır. Bu durumda yalnızca talep etmeniz yeterli olur.

Başarılı bir şekilde talep edilmesi durumunda, bilgileri Google My Business listesinde kendiniz başlatmış gibi yönetmeniz mümkün olabilir. İşletmenizin talep etmeniz gereken bir listeye sahip olup olmadığından emin olmak için Google My Business listeleri eklemek ve talep etmek için Google işletme sayfasına gidebilir, işletmenizin adını ve adresini girebilirsiniz. İşletmenize ait bir sayfa yoksa size bununla ilgili bir bilgilendirme ulaşır. Bir başkasının işletmenizi talep ettiği konusunda da size bilgi verilmesi mümkündür.

google my business hesap açma

Google My Business’ta işletmenizi oluşturmak için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:

  • Yerel işletmenizi kontrol edebileceğiniz Google hesabınızla, Google My Business aracına giriş yapın. Eğer hesabınız bulunmuyorsa mutlaka yeni bir hesap açın.
  • Giriş yapıldıktan sonra öncelikle işletmenizin adı sorulacaktır. Bu bölüme yerel işletmenizin güncel ismini yazmanız gerekiyor.
  • İşletmeniz ile ilgili uygun kategoriyi seçmelisiniz.
  • İşletmenizin telefon numarasını ve site adresinizi girmeniz gerekiyor.
  • Son olarak onaylama yöntemlerinden birisini seçerek hesabınızı onaylayın.

Ardından:

  • Doğru bir şekilde biçimlendirilmiş ve bağlantılar içeren benzersiz ve uzun bir açıklama ekleyin.
  • İşletmeniz ile ilgili doğru kategori seçimleri yapın.
  • Mümkün olan en fazla sayıda fotoğrafı ekleyin.
  • Girişe yerel bir telefon numarası eklemeyi unutmayın.
  • Web sitenize ve yerel dizinlere uygun olacak şekilde işletme adresinizi ekleyin.
  • Yüklediğiniz profil resminin yüksek çözünürlüklü olmasına dikkat edin.
  • İşletmenizin açılış-kapanış saatlerini ve çalışma günlerini ekleyin.
  • Müşterilerinizin yorumlarını yazabilecekleri alanı eklemeyi unutmayın.

İşletmenizle ilgili tüm bu detayları doldurduktan sonra Google My Business sayfanız hazır hâle gelir. Bu alanın hazırlanmasının ardından size gelen “postcode”u girdikten sonra işletmenizle ilgili bilgiler Google My Business!a eklenmiş olur. Böylece işletmeniz kullanıcılara doğru bir şekilde gösterilmeye başlar. 

Bu adımlar sonrasında kullanıcıların işletmeniz hakkında fikir sahibi olması için mutlaka, işletmenizle alakalı fotoğrafları hesabınıza yükleyin. Fotoğrafların yüksek çözünürlüklü olması ve dikkat çekici olmasına dikkat edin.

İşletme kaydınıza gelen yorumları sıklıkla kontrol edin ve müşterilerinize cevaplar vermeye çalışın. Cevap verilen yorumlar doğru ve yapıcı olması son derece önemlidir. Kötü bir yorumda müşterilerinizi kaybedebilirsiniz.

Son olarak işletmenizin çalışma saatlerini ekleyin. Çalışma saatlerinin doğru ve güncel olması kullanıcıların işletmenize gelmesini kolaylaştıracaktır.

 

yerel seo nap düzenlemesi

NAP (Name, Address, Phone Number) Düzenlenmesi

Son derece önemli olan diğer bir konu ise web sitenizin ismini, adresini ve telefon numarasını doğru bir şekilde güncellemektir. Arama motorlarına şirket bilgilerinizin doğru bir şekilde göstermesi için ihtiyaç duydukları bilgileri vermek schema.org işaretlemesi kullanılması yoluyla mümkündür. Bunu web sitenize yerleştirmek için kullanmanız gereken kod aşağıda yer almaktadır. Bu şablonu kendi web sitenize uyarlayarak oluşturabilir ve kullanabilirsiniz.

<div itemscope itemtype=”http://schema.org/LocalBusiness”>

<p itemprop=”name”>COMPANY NAME</p>

<p itemprop=”address” itemscope itemtype=”http://schema.org/PostalAddress”>

<p itemprop=”streetAddress”>ADDRESS LINE 1</p>

<p itemprop=”addressLocality”>CITY</p>,

<p itemprop=”addressRegion”>REGION</p>

<p itemprop=”postalCode”>POSTCODE/ZIP</p.

<p itemprop=”telephone”>PHONE NUMBER</p>

<meta itemprop=”latitude” content=”LATITUDE” />

<meta itemprop=”longitude” content=”LONGITUDE” />

</div>

Yukarıda ki kod bilgilerinden sadece kalın olarak belirtilenler internet sitenize uygun bir şekilde değiştirilecektir.

Local Reviews Optimizasyonu

Local Reviews olarak da bilinen lokal incelemelerin yerel arama sıralamaları üzerindeki etkisi büyüktür. Local Reviews ile temel olarak mevcut hedef kitlenizle iletişime geçebilir, web sitenizi incelemeleri için teşvik edebilirsiniz. Web sitenizin görünürlüğünü etkileyen bu durum aynı zamanda müşterilerinizin işletmenize güvenmesine de yardımcı olacak unsurlardan biridir. 

Bununla birlikte anahtar kelime araştırmanızı niş pazarınız için yapmalı ve coğrafi değiştiricileri göz önünde bulundurmalısınız. Ayrıca hedeflediğiniz anahtar kelimelerin varyantları için uygun anahtar kelime hacimlerine bakmalı, gerekli durumlarda optimizasyon yapmalısınız. Yorumlar ve yıldızlar için yapmanız gerekenler ise şu şekildedir:

  • Reviews için bir ödeme yapmayın, önemli olan kendiliğinden yapılmasıdır.
  • Müşteri gibi yorum yapan pazarlamacılara karşı dikkatli olun.
  • Kendiniz ve çalışanlarınız işletmeniz için yorum yapmayın.
  • Aynı ağa sahip bir ortamdan yorum yapılmaması konusunda dikkatli olun. Bunu yapan müşteriler için bir filtreleme yapma imkânınız olmasa da, kendi şirketiniz içinde yapılırsa önlem almanız mümkündür.
  • Markanızın ya da işletmenizin rakiplerine karşı olumsuz bir yorum ya da inceleme yapmamasına özen gösterin.
  • Çeşitlilik sağlamak son derece önemli olduğundan tek bir platforma yönelmekten kaçının. Bu sayede bir platformda işletmenizle ilgili olumsuz bir yorum olsa da, bu çeşitlilik diğerinde olumlu yorum olmasını sağlayacaktır. 
  • Olumsuz yorumlara karşı profesyonel olmayan yanıtlar vererek işletmenizin ve markanızın itibarını zedelemeyin. Olumsuz yorumlara profesyonellik, dürüstlük ve mükemmel müşteri hizmetleri konusunda güven sağlayacak yanıtlar vermeye özen gösterin. 
  • Çeşitli inceleme platformlarında geçerli olan kuralları göz ardı etmeyin.
  • Kendinize ait başka bir web siteniz varsa, dürüst incelemeler ve referanslar için bunu kullanabilirsiniz.
  • Google üçüncü parti yorum sitelerinden veriler çeltiği için Zomato, Booking gibi sitelerde yapılan kullanıcı yorumlarına dikkat edin.

Yerel (Lokal) Site İçi SEO Faktörleri

Site İçi SEO faktörleri internet siteler için standart olarak bilinen çalışmalardır. Yerel aramalarda kullanıcılar genel olarak içeriklere odaklanmaktadır. Bu sebeple en önemli faktörlerimizden birisinin içerik olduğunu söyleyebiliriz.

Yerel Site İçi SEO Faktörleri

  • Açılış sayfası başlık etiketine şehir, bölge ve ilgili bir anahtar kelime ekleyin.
  • Açılış sayfası H1 etiketine şehir, bölge ve ilgili bir anahtar kelime ekleyin.
  • Açılış sayfası URL’sine şehir, bölge ve ilgili bir anahtar kelime ekleyin.
  • Açılış sayfası içeriğine şehir, bölge ve ilgili bir anahtar kelime ekleyin.
  • Açılış sayfası görselinin alt etiketine şehir, bölge ve ilgili bir anahtar kelime ekleyin.
  • Özgün, kaliteli, faydalı ve akıcı içerikler oluşturun.
  • Kullanıcı deneyimini optimize etmek için verilen hizmetlerle ilgili açıklayıcı bilgiler paylaşın.
  • Müşteri yorumları, referanslar, konumlar, ulaşım ve yol tarifleri ekleyin.
  • Her sitede NAP bilgilerinin tutarlı ve güncel olduğundan emin olun.

Meta Başlık ve Açıklama

Meta başlık ve meta açıklamalar her sayfada olması gereken kriterlerdir. Başlık ve açıklama sitelerin, arama sonuçlarında kullanıcılar ile etkileşime geçtiği yerdir. Bu sebeple dikkat edilmesi gerekiyor. Başlıklarınızda ve açıklamalarınızda mutlaka şehir ve bölge ile alakalı anahtar kelime kullanmaya özen gösterin.

Sayfa başlığı hem kullanıcılara hem de arama motoru botlarına içeriğin ne ile ilgili olduğunu anlatmaktadır. Açıklama ise sayfa içeriğini kısa bir biçimde açıklayan metindir. Meta başlık ve meta açıklamalarda kullanıcıların dikkatini çekecek şeyler kullanmaya dikkat edin.

URL Yapısı

URL yapısı, kullanıcılara ilgili içeriklerin ne anlattığını veya neyle ilgili olduğunu açıkça belirtmektedir. URL yapınızı kısa ve anahtar kelimenizle birlikte kullanmanız sıralamanıza etki edeceği gibi aynı şekilde tıklama oranını da yükseltmektedir.

local seo harita bilgisi

Harita Bilgisi

Harita konumuzu sitenizin ilgili sayfalarına eklemelisiniz. Kullanıcılar sitede gezinirken mutlaka işletmenizin konumuna bakmak isteyecektir. Bu sebeple harita bilgisini özellikle açılış sayfalarınızda kullanmalısınız.

İçerik

İçerikler her zaman kaliteli ve özgün bir şekilde yazılmalıdır, bu bilinen ve çok önemli bir kriterdir. Yerel aramalarda kullanıcılar içeriklere dikkat etmektedir. Bu sebeple içeriklerin kullanıcılar için hazırlanması gerekir. Doyurucu ve özgün her içerik kullanıcıların bir müşteriye dönüşmesini sağlayabilir.

Diğer Faktörler

  • Kullanıcı yorumları, referanslar, konum ve yol tariflerini sitenize ekleyin.
  • Açılış sayfa görsellerinin alt bilgisine, şehir ve bölge ile ilgili anahtar kelimeler ekleyin.
  • Sayfada bulunan başlıklara bölgeniz ile alakalı anahtar kelimeler ekleyin.
  • Footer bölümünüzde iletişim ve adres bilgini ekleyin.
lokal inceleme optimizasyonu

Lokal İnceleme Optimizasyonu

Lokal reviews yani lokal incelemelerin yerel sıralamalara büyük oranda etki etmektedir. İşletme kaydınıza verilen yıldızlar ve yorumlar, kullanıcıların dikkatini çekmektedir. Kullanıcılar çok yıldızı ve yorumu olan işletmelere daha fazla bakmak istemektedir.  Bu sebeple işletme sahipleri, müşterilerinin yorum ve yıldız vermelerini sağlaması gerekmektedir.

  • Müşteriler, yıldız ve yorum oranı en çok olan işletme kaydına meyillilerdir.
  • Önemli yerlerden kaynak alan işletmelere daha çok giriş oluyor.
  • Harita konumu olmayan işletmeler, tıklama açısından diğer rakiplerine göre aşağıda kalmaktadır.
  • İşletmenize, çalışanlarınız ve siz yorum yapmamalısınız, tamamen doğal olmalı.
  • Müşteri yorumlarına önem verilmeli ve hızlı bir şekilde cevap verilmeli.
  • Doğal olmayan bütün çalışmalardan uzak durun. Çünkü Google yapılan işlemleri anlayabiliyor.

Mobil Uyumluluk Testi

2015 yılında mobil uyumluluk güncellemesinin devreye girmesi ile birlikte, Mobil uyumluluk internet siteler için önem kazanmıştır. Günümüzde neredeyse her insanın mobil cihazı olduğunu düşünürsek, güncellemenin mantıklı olduğunu söyleyebiliriz.

Sitenizin mobil uyumlu olması, kullanıcıların sitenize girme olasılığını yükseltmektedir. Ayrıca mobil cihazlardan arama yapan kullanıcılar, işletmeler ile iletişim kurma olasılığı masaüstüne göre daha fazladır. Bu sebeple işletmenizin internet sitesini mobil uyumlu hale getirin.

Anahtar Kelime Analizi

Lokal seo çalışmalarında anahtar kelime araştırmasının ilgili bölgeye göre yapılması gerekmektedir. Kullanıcılar arama yaparken kendilerine yakın bölgelere bakmaktadır. Bu sebeple işletmenizin olduğu bölgeye özel anahtar kelimeler seçerek hedef kitlenize ulaşabilirsiniz.

Anahtar kelime analizi yaparken öncelikle Ahrefs, Keyword Planner ve keyword.io gibi araçları kullanabilirsiniz. Bu araçlar sayesinde anahtar kelimelerin aranma hacmini ve rekabet düzeyini öğrenebilirsiniz.

Diğer rehber yazılarımıza göz atın:

Kaynaklar:
https://developers.google.com/search/docs/appearance/structured-data/local-business?hl=tr

https://yoast.com/local-search-seo-ultimate-guide/

https://ahrefs.com/blog/local-seo/

https://moz.com/blog/category/local-seo

Local SEO Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yerel SEO çalışmalarının sonuçları değişkenlik olarak gösterebilir. Yapılan çalışmalar, rekabet durumu ve işletmenizin çevrimiçi durumu gibi faktörler yerel SEO çalışmaların süresini etkileyebilir.

SEO çalışmaları, markanızın isteklerine ve hedeflerine göre değişkenlik gösterebilir. Hedeflenen anahtar kelimelerin rekabet durumu, SEO sürecini etkileyeceği için, maliyetleri artabilir.

Bu tarz çalışmalar için sabit bir bütçe bulunmamaktadır. Markanızın hedefleri ve ihtiyaçlarına göre SEO bütçesi artabilir veya düşebilir.

Yerel SEO, belirli bir şehirde hizmet veren markaların, o şehirde yaşayan insanlara ulaşması için iyi bir iletişim aracıdır. Bu nedenle yerel markaların SEO çalışmalarının doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Çağrı Şahin
Çağrı Şahin
Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde eğitimlerimi tamamlayarak mezun oldum. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) alanındaki çalışmalarıma 2018 yılında “JR.” olarak başladım. Zaman içerisinde SEO Specialist, SR. SEO Specialist, SEO Team Lead, SEO Executive ve nihayetinde COO (Chief Operations Officer) unvanlarını kazandım. Bu süreçte web tasarımı, sosyal medya reklamcılığı ve yönetimi, SEO, Google Ads, medya satın alma ve itibar yönetiminin de aralarında bulunduğu son derece geniş bir yelpazede dijital pazarlama deneyimi kazandım. Kariyerime başladığım günden bu yana 200’den fazla proje üzerinde çalıştım. Her proje özelinde geliştirdiğim dijital pazarlama stratejileri ve SEO odaklı çalışmalar ile her projeye katkı sağlayarak başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı oldum.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Size en iyi deneyimi sunmak için, Web sitemizde çerezleri kullanıyoruz.

Gönder
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?