Youtube SEO Nasıl Yapılır? | Boosted Craft
Back

Youtube SEO

Arama motoru olarak kullanılmakta olan youtube markanızın hedef kitlenize ulaşması için değerlendirebileceğiniz önemli mecralardan birisidir. İnsanlar Youtube platformunu sosyal medya olarak değerlendirse de günümüzde Google’dan sonra ikinci en büyük arama motoru Youtube’dur.

Google arama sonuçlarında yükselmek için yapılan çalışmalar kadar olmasa da Youtube üzerinden abone, beğeni ve trafik kazanmak için yapmanız gereken bazı çalışmalar vardır. Her ay 6 milyar saat izlenmeye sahip olan platformda üst sıralarda yer almak Youtuber kişilere yüksek geri dönüş sağlar. Bu sebeple Youtube arka plana alınmayacak kadar önemli bir mecradır.

Youtube SEO Nasıl Yapılır?

Youtube’da izlenme, abone, beğeni ve yorum sayılarının artması tamamen Youtube SEO’dan geçmektedir. Youtube SEO sayesinde hedef kitlenizle iletişime geçme imkânı yakalayabilir ve markanıza bir kitle yaratabilirsiniz.

Markanızın kanalına video atarken uygulamanız gereken Youtube SEO faktörleri bulunmaktadır. Bu temel faktörleri yazımız aracılığı ile öğrenebilirsiniz.

Anahtar Kelime Araştırması

Youtube SEO çalışmaları, anahtar kelime araştırması ile başlamaktadır. Anahtar kelimeler videonuzun konusunu veya ne ile ilgili olduğunu kullanıcılara göstermektedir. Bu sebeple Anahtar kelime araştırması Youtube SEO için çok önemlidir.

Youtube Aramaları

Youtube Aramaları

Youtube Aramaları

 

Anahtar Kelime araştırması yapmak için öncelikle hangi konu da video çekeceğinizi belirmeniz gerekir. Ardından konunuza göre bir anahtar kelime seçimi yapmalısınız. Bunun için öncelikle Youtube aramalarını kontrol edebilirsiniz.

Keywordtool Aracı

Keywordtool Aracı

Keywordtool Aracı

Keywordtool aracı Youtube platformu içerisinde aratılan anahtar kelimeleri ve fikirlerini göstermektedir. Keywordtool aracını kullanmak için öncelikle Youtube bölümünü seçmeniz, anahtar kelimenizi girmeniz ve Türkçe dilini seçmeniz gerekiyor.

Google Aranma Hacmi

Google Aranma Hacmi

Google Aranma Hacmi

Araştırdığınız anahtar kelimelerin Google üzerinden aranma hacmini öğrenerek daha fazla kişiye hitap etme imkânını yakalayabilirsiniz. Bu aranma hacmi istatistikleri tamamen Google üzerinden aratılan anahtar kelimeler içindir. Yani Youtube üzerinden aratan kişileri Google adwords birim olarak almamaktadır.

Yayın Saati

Youtube’da neredeyse her kelime ortalama bir rekabet bulunmaktadır. Kullanıcılar haftanın belirli zamanlarında takip ettiği kanallardan videolar beklemektedir. Bu sebeple hazırlanan içerikler haftanın belirli zamanlarında yayınlanmalıdır.

Kullanıcıların beklediği saat ve günün dışında yayınlanacak her video, kullanıcılar üzerinde kötü bir algı yaratacaktır.

Video Başlığı

Youtube’da arama yapan kullanıcıların ilgisini çekebilecek, anahtar kelimenizin geçtiği başlıklar türetilmelidir. Başlıklar videonun konusunun ne ile ilgili olduğunu kullanıcılara göstermektedir. Bu sebeple seçeceğiniz her başlık videonuzla alakalı olmalıdır.

Tıklama almak uğruna video ile alakalı olmayan (Clickbait) başlıklar kullanılmamalıdır. Bu tarz başlıklar abone, izlenme ve beğenme sayınızı düşürecektir. Ayrıca kullanıcıların kanalınıza duyduğu güven zamanla azalacak buda kanalınızın izlenmelerine yansıyacaktır.

  • Video başlığı en fazla 50 karakter, en az 5 kelimeden oluşmalıdır.
  • Kullanıcıların ilgisini çekebilecek başlıklar kullanılmalıdır.
  • Belirlenen anahtar kelimeler başlıklarda geçmelidir.

Video Açıklamaları

Video açıklamaları, videoyu anlatan uzun olmayan metinlerden oluşmalıdır. Youtube video içerik platformu olduğunu düşünürsek kullanıcılar uzun video açıklamalarını okumayacaktır. Video ile ilgili açıklamalar ve detaylar kullanıcılar için önem arz etmektedir.

  • Açıklamalar anahtar kelime ile doldurulmamalıdır.
  • Çok uzun veya çok kısa açıklamalardan uzak durulmalıdır.
  • Video ile ilgili açıklamalara yer verilmelidir.

Kaliteli İçerik

Youtube üzerinde tanınmak ve izlenme sayısının artması için kaliteli içerikler üretilmelidir. Video çekmek için seçtiğiniz kategoride en iyi içerik üreticileri arasına girmelisiniz. Kullanıcılar bir videoyu ararken mutlaka kalitesine bakmaktadır.

Youtube üzerinde milyonlarca kanal var ve bu kanallar birbirlerinin içeriklerinin aynısı yapmaktadır. İçerik üreticisi bu kanalların arasından ayrılarak daha iyi yerlere gelmek için kaliteli içerikler üretmek zorundadır.

İçerik Uzunluğu

Youtube daha fazla reklam yayını yapabilmesi için uzun ve kaliteli videolara ihtiyaç duyar. Youtube üzerinde dikkat ederseniz ünlü içerik üreticileri çoğunlukla 10 dakika üzerinde videolar üretmektedir. Çünkü Youtube bunu içerik üreticilerinden talep etmektedir. Tabii direk olarak söylemese de reklam gelirleri ile gayet net açıklamasını yapmaktadır.

Etiket

Etiket kullanımı Youtube üzerinde görüntülenme alabilmek için yapılabilecek en kolay optimizasyon sürecidir. Videonun konusunu anlatan veya insanların arayabileceği anahtar kelimeler etiket olarak kullanılmalıdır.

Etiket bulma konusunda zorlanmamak için rakip içerik üreticilere bakabilirsiniz. VidIQ chorme eklentisi ile rakiplerinizin kullandığı bütün etiketleri görebilirsiniz.

Küçük Resim

Youtube’da videonuz yayına girdiği zaman küçük resimle kullanıcıların dikkatini çekmeniz son derece önemlidir. İzleyiciler videonun konusunu ve ne ile ilgili olduğunu küçük resimlerle anlamaktadır. Bu sebeple kullanıcıların dikkatini çekmek ve videoyu izlemelerini sağlamak için küçük resim seçimi çok önemlidir.

  • Videonun konusu ile alakalı resimler kullanılmalıdır.
  • İlgi çekici ve kullanıcıların videoyu izlemeleri için ikna edici resim kullanılmalı.
  • Küçük resim video içerisinde yer almak zorunda değildir.

Altyazı

Youtube videolarında altyazı hem kullanıcılar hem de algoritma tarafından önemle dikkate alınır. Kullanıcılar videoda anlamadığı yerleri altyazı ile takip etmektedir, kullanıcılara iyi bir deneyim yaşatmak için mutlaka her videoya altyazı eklenmelidir.

Youtube tarafından otomatik olarak eklenen altyazılar kullanılmamalıdır. Kullanılıyorsa düzenlemeler yaparak doğru şekilde yayınlanması gerekir.

Oynatma Listesi

Youtube kanalları tarafından kullanılan oynatma listeleri Youtube SEO açısından büyük önem taşımaktadır. Yayınlanan videoları liste haline getirmek, o videoları kullanıcıların kolay bulmasını sağlar. Doğru şekilde kategorilendirilmiş oynatma listeleri ile youtube üzerinden verim alınmaktadır.

Düzenlenmemiş Video

Düzenlenmeden yayına alınan her video kullanıcılara ve Youtube algoritmasına negatif etki bırakacaktır. Buda Abone, beğeni ve izlenme sayılarına direkt olarak etki edecektir. Bu sebeple video yayına girmeden bütün düzenlemeleri bitmeli ve öyle yayına alınmalıdır.

Video Çözünürlüğü

Youtube üzerinde video izlemeyi tercih eden her kullanıcı yüksek kaliteyi tercih etmektedir. Arama sonuçlarında düşük ve yüksek kalitede olan videolar çıktığında, kullanıcılar çoğunlukla yüksek kalitede ki videoları izlemeyi seçmektedir.

Her platformda görsel, ses ve video kalitesi çok önemlidir. Bu sebeple yüklenen her videoda kullanıcılara yüksek kalitede videolar verilmelidir.

Kategori

Video yüklenirken, videoya yakın kategoriler seçilmelidir. Yanlış kategori seçimi kullanıcıların ve youtube algoritmasının karşımasına sebep olabilir. Bu yüzden kategori seçimi doğru yapılmalıdır.

Kartlar

Video yöneticileri tarafından mutlaka kullanılması gereken bilgi paylaşım kutucuklarıdır. Kartlar bölümü bir başka kanalı gösterebilir, herhangi bir yere link verebilir veya eski videolarınızı kullanıcılara gösterebilmektedir.

Kartlar sayesinde kullanıcıların devamlı kanalınızda video izlemesini sağlayabilirsiniz. Eski ve ilgi çekici içeriklerinizi kartlara ekleyerek kullanıcıların izlemesini sağlayabilirsiniz.

Çağrı Şahin
Çağrı Şahin
Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde eğitimlerimi tamamlayarak mezun oldum. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) alanındaki çalışmalarıma 2018 yılında “JR.” olarak başladım. Zaman içerisinde SEO Specialist, SR. SEO Specialist, SEO Team Lead, SEO Executive ve nihayetinde COO (Chief Operations Officer) unvanlarını kazandım. Bu süreçte web tasarımı, sosyal medya reklamcılığı ve yönetimi, SEO, Google Ads, medya satın alma ve itibar yönetiminin de aralarında bulunduğu son derece geniş bir yelpazede dijital pazarlama deneyimi kazandım. Kariyerime başladığım günden bu yana 200’den fazla proje üzerinde çalıştım. Her proje özelinde geliştirdiğim dijital pazarlama stratejileri ve SEO odaklı çalışmalar ile her projeye katkı sağlayarak başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı oldum.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Size en iyi deneyimi sunmak için, Web sitemizde çerezleri kullanıyoruz.

Gönder
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?